AUDREY HEPBURN: Holivudska zvijezda koja je izmijenila pojam ženstvenosti!

Holivudska zvijezda Odri Hepbern, koja je svijet osvojila filmom “Doručak kod Tifanija”, zatim filmovima kao što su “Praznik u Rimu” i “Sabrina”, po mnogo čemu je bila jedinstvena i izazivala ne samo divljenje, nego i poštovanje. Ikona stila modernog doba bila je mnogo više i od glumice i od modnog arbitra.

Vitkog stasa, sa strukom od nevjerovatnih 50 centimetara i uvijek elegantna u kreacijama svog omiljenog dizajnera Živanšija, bila je otjelovljenje ideala ženstvenosti. Posjedovala je neodoljiv šarm, dobrotu, veliko srce, a prije svega rijetku damsku otmjenost i prefinjenost, kojom se uzdizala iznad holivudske svakodnevice skandala i senzacija.

Iako je njene snove o baletskoj karijeri srušila profesorica baleta govoreći joj da od nje nikada neće postati primabalerina, jer je bila previsoka, 1,70 cm i teška 50 kg, ona se ipak našla na pozornici, u mjuziklu “Monte Carlo Baby”, a zatim i pred filmskim kamerama. Francuska spisateljica Kolet u njoj je prepoznala izuzetnu glumicu za junakinju svog romana “Žiži”.

Zahvaljujući filmu “Doručak kod Tifanija” Hepbernova se istakla kao ikona stila, jer je upravo u ulozi Holi definisala onaj prepoznatljivi izgled uz pomoć Živanšija. Film je promovisao i naočare za sunce Ray Ban Wayfarer, šal oko vrata koji pada niz leđa, cipele s “mačkastom” peticom, klasični bež baloner, ali i ono najvažnije klasičnu malu crnu haljinu, koja se kombinuje s bijelim biserima i krupnim nakitom.

Sve ovo je uticalo na žene širom svijeta, koje su iz dana u dan sve više kopirale ovakav stil, a mnoge od nabrojanih stavki i danas krase stil brojnih žena.

Najsrećnije godine svog života provela je s glumcem Robertom Voldersom, s kojim je u ljubavi živjela sve do svoje smrti 1993. godine, nakon što su joj dijagnostikovali rijetku vrstu raka crijeva.

Ostaće upamćena kao žena vedrog, otmjenog i prefinjenog duha. Otmjena dama u maloj crnoj haljini, sa bijelim biserima oko vrata, elegantno podignutom punđom i dugim, tankim prstima koji drže muštiklu osvojila je svijet.

Moglo bi se sa sigurnošću reći da je ova ljupka glumica arhetip mnogih savremenih žena, koje su u njoj pronašle uzor, utiskujući svoj karakter u kalup Odri Hepbern. Biti svoj, kao što je to Odri bila je umjetnost, lični pečat koji ostavljamo za sobom gdje god da se pojavimo.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj