KAKO POMOĆI ‘TUŽNIM NJUŠKAMA’? Ishrana je napuštenim životinjama jedan od najvećih zimskih problema

U cijeloj BiH je pao snijeg, a bijeli pokrivač u kombinaciji s praznicima i sjajnim svjetlima idealno je vrijeme za kraću šetnju bajkovitim ulicama, nakon koje se svi brzo vraćamo u toplinu doma svoga, i uz još topliji napitak i udobnu dekicu provodimo ostatak večeri. Ipak, ima i onih koji čitav život provode na hladnoj ulici, a bez mogućnosti da se ugriju i napune svoje stomake. To su sve one tužne njuške napuštenih pasa i mačka.

Kako bi što manje krznenih prijatelja svoj život skončalo na ulici i debelom minusu svako od nas može da učini sasvim malo što će njima na kraju praviti razliku između života i smrti.

HRANA

Ishrana je napuštenim životinjama jedan od najvećih zimskih problema. U hladnim danima manje je ima, smrznuta je, a i ljudi koji bi ih možda nahranili rjeđe izlaze iz kuća. Sit pas, na kraju krajeva, ima mnogo veće šanse da preživi ekstremno niske temperature nego gladan. Zato bi redovno hranjenje pasa iz komšiluka trebalo da bude prioritet u narednim danima. Kad izlazite iz stana ili kuće uvijek sa sobom ponesite nešto hrane u granulama. Njima bi trebalo da budu namijenjeni i ostaci od vaših obroka, čak i ako nisu omiljena pseća hrana. I takav obrok dobro će doći najgladnijim. Hranu ostavljati uvijek na istom mjestu, životinje će tako veoma brzo naučiti gdje ih čeka naredni obrok i vraćaće se svaki dan.

VODA

Suprotno generalno rasprostranjenom mišljenju, voda je možda i potrebnija zimi nego što je to slučaj ljeti. Razlog tome je što se zimi za razliku od ljeta voda manje traži, a dehidracija i ne primijeti te vrlo lako i brzo nastupi. Tokom niskih temperatura većina “izvora” na kojima piju napuštene životinje pod ledom je, tako da je poželjno da što češće psima iznosite činije s vodom. Dobro je i da bude topla, kako bi duže bila u tečnom stanju, te da bi žeđ ugasilo što više životinja. Takođe, kako bi voda što duže bila u tečnom stanju može se u posudu staviti par grančica koje se ukrste te postave tako da vire iz posude po desetak centimetara.

SKLONIŠTE

Svaka životinja koja po prirodi treba da izdrži zimu, ima svoja prirodna pomoćna sredstva (sloj masnoće, debeo sloj perja itd.). Psi kao i mačke su kroz godine proveden uz čovjeka izgubili takve mehanizme preživljavanja. Kada se životinje nađu na ulici na kojoj su u suštini i završili krivicom ljudi, trebaju našu pomoć. Tokom noći ako ih ne možete primiti u svoje domove, pustite ih u ulaze zgrada, ako je i to problem, rješenje može biti u improvizovanim skloništima. Ona ne bi trebalo da budu veća, ne više od jedne trećine životinje koja će u njoj boraviti zbog zadržavanja toplote. Može se napraviti od svih dostupnih materijala, otpadnog drveta, iverice, kartona prekrivenog najlonom. Ono što je važno je da bude obložena stiroporom i slamom. Razni peškiri, deke, stara odjeća mogu samo pogoršati stvari jer se od snijega vrlo lako smoče i zalede.

HRANILICE ZA PTICE

Nisu ugroženi samo psi i mačke, zimu jedva preživljavaju i ptice.

Postavite hranilice za ptice u svom kraju, a ako za to nemate vremena onda bar plastični poklopac stare činije, tacnu ili nešto slično napunite zrnevljem i stavite na svoj prozor ili terasu. Kao hrana mogu poslužiti i ostaci starog hljeba koje biste na kraju vjerovatno bacili. Važno je napomenuti da pticama takođe kao i drugim životinjama treba voda. Takođe sve posude koje postavite moraju biti na višim mjestima na sigurnom od mačaka.

 

Tržni centar postao utočište!

Jedan tržni centar u Istanbulu ovih dana je u žiži javnosti. Posebno one javnosti koja voli životinje. Fotografija koja je osvanula na popularnom Imguru ima preko 200.000 pregleda! Na njoj  psi. Napušteni. Ugrijani. I to sve zahvaljujući jednom tako običnom gestu. U hodnicima ovog tržnog centra postavljeni su kartoni na koje su se kuce udobno smjestile, a zaposleni u tržnom centru su ih pokrili mekanim ćebadima kako bi ih dodatno zagrijali.

Vazelin pomaže šapama

Iako vašeg kućnog ljubimca držite na toplom u svom domu nekoliko puta dnevno i oni moraju izaći napolje. U tim trenucima i njima je potrebna dodatna pomoć kako bi bili bezbjedni na niskim temperaturama.

Mačkama i psima koji veći dio dana provedu u kući prije izlaska napolje potrebno je namazati šape vazelinom ili nekom drugom mašću koja će jastučiće na šapama koji nisu navikli na hladnoću čuvati od promrzlina. Ishrana u hladnim danima treba da bude kaloričnija, a obroci dati od pola sata do 45 minuta prije izlaska napolje.

 

(Global CIR/NN)

Komentiraj