KINESKI PREDSJEDNIK U DAVOSU: ‘Niko neće izaći kao pobjednik iz trgovinskog rata, nije za sve probleme svijeta kriva globalizacija’

Globalizacija je nepovratan proces, izjavio je danas u Davosu kineski predsjednik Xi Jinping koristeći govornicu na uticajnom Svjetskom ekonomskom forumu da bi uputio poruku novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. “Ničemu ne služi da krivimo globalizaciju” za probleme planete poput nezaposlenosti ili migracijske i finansijske krize iz 2008, rekao je Xi u uvodnom govoru na forumu.

Kineski lider je ocijenio da su pokušaji da se zaustavi slobodna razmjena nemogući. “Svaki pokušaj da se zaustavi razmjena kapitala, tehnologija i proizvoda između zemalja (…) je nemoguć i suprotan historiji”, naveo je Xi, šaljući implicitno poruku Trumpu koji dužnost preuzima u petak, kada se i završava Svjetski ekonomski forum.

Niko neće izaći kao pobjednik iz trgovinskog rata“, poručio je predsjednik Kine u trenutku kada Trump planira da podigne carinske barijere radi zaštite američkih radnih mjesta. Kineski predsjednik je međutim rekao da globalizacija jeste “mač sa dvije oštrice”, da može da ima negativne posljedice i da je potrebno uspostaviti “ravnotežu”.

Još jedna poruka Trumpu iz Davosa odnosi se na klimatske promjene. Sporazum iz Pariza o klimi je “teško dobijena pobjeda” i svi potpisnici se moraju “držati” tog dogovora, rekao je Xi.

On se osvrnuo i na korake koje je Kina preduzela na planu otvaranja sopstvenog tržišta, a koji su, kako kaže, bili sa prekidima i sa dosta “virova” i “gušenja” usput. – Naučili smo međutim da preživimo i moramo imati hrabrosti da nastavimo da plivamo na globalnom tržištu – poručio je kineski predsjednik. – Sviđalo se to vama ili ne, globalna ekonomija je veliki okean koji ne možete izbjeći – naveo je on.

Xi se osvrnuo i na probleme u globalnoj ekonomiji, navodeći da put ka održivom solidnom rastu ostaje nedostižan, da su se kratkoročne poticajne mjere pokazale neefikasnim u poticanju privrednog rasta, kao i da je nivo ekonomske nejednakosti zabrinjavajući.

Jedan posto populacije raspolaže bogatstvom koje je jednako bogatstvu preostalih 99 posto – primijetio je Xi i ocjenio da je ključni problem s kojim je suočena globalna ekonomija nedostatak pokretačkih sila za podizanje privrednog rasta, zbog čega je neophodno pronaći načine za njegovo poticanje.

Plenarna sala kongresnog centra u švicarskom skijalištu bila je neobično puna na početku foruma. Očekuje će da će veliki broj ljudi pratiti danas poslije podne i govor predstavnika tranzicionog tima Donalda Trumpa, njegovog savjetnika Anthonyja Scaramuccija, piše AFP.

Skoro 50 godina Davos okuplja lidere velikih kompanija, šefove vlada, političare, umjetnike, svjetsku elitu koja je uspjeh stekla zahvaljujući svim oblicima slobodne trgovine. Oni raspravljaju o smjernicama i svjetskim pitanjima u kongresnoj dvorani, na diskretnijim okupljanjima u salama za sastanke, u barovima velikih hotela ili na nekim od čuvenih zabava po kojima je Davos poznat.

Ovogodišnje 47. izdanje foruma ima posebnu dimenziju imajući u vidu rastuće neprijateljstvo velikog dijela zapadnog stanovništva prema globalizaciji. Oni su ti koji su glasali za Trumpa u SAD, izglasali Brexit a možda će dovesti i do promjena u Francuskoj, Njemačkoj, navodi agencija.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj