‘OVO IZGLEDA KAO PRAVI SASTANAK’: Predsjednik Kosova posjetio Bijelu kuću, Twitter se opet ruga Kolindi

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi završio je potkraj prošlog tjedna službeni posjet Sjedinjenim Državama, gdje se u Bijeloj kući susreo s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom i brojnim drugim uglednim senatorima i kongresnicima, kako demokratima, tako i republikancima.

Tijekom posjeta Washingtonu, Biden je Thaçiju iskazao američku potporu u razvoju Kosova i nastavku puta prema euroatlantskim integracijama.

Thaçi je obećanje o potpori u razvoju i integracijama Kosova dobio i od senatora i kongresnika Demokratske i Republikanske stranke. Također, kosovski lider se u Washingtonu sastao i sa senatorom i bivšim republikanskim kandidatom za američkog predsjednika Bobom Doleom, koji je prije nekoliko dana imenovan zamjenikom šefa prijelaznog tima izabranog predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa. U fokusu razgovora bila je trenutačna situacija na Kosovu, a raspravljalo se i o potrebi da Sjedinjene Države nastave igrati vodeću ulogu u važnim procesima na Kosovu i regiji.

Nakon sastanka sa senatorom Doleom, Thaçija je primio predsjednik Atlantskog vijeća Frederick Kempe s kojim je kosovski predsjednik razgovarao o želji stanovnika Kosova da postanu dio euroatlantske obitelji.

Thaçi se sastao i sa senatorom Bobom Corkerom, koji u isto vrijeme obavlja funkciju predsjednika odbora za vanjsku politiku u američkom Senatu. Senator Corker je potvrdio američku podršku u uspostavljanju kosovske vojske kao i članstva u NATO savezu.

Također, Thaçi se sastao s bivšom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright, koja je veliki zagovornik slobode i neovisnosti Kosova, kongresnikom Eliotom Engelom, inače članom Predstavničkog doma Kongresa, i senatorom Johnom McCainom.

Za kraj, Thaçi se sastao i sa senatorom Jimom DeMintom, jednom od najistaknutijih figura Republikanske stranke i predsjednikom “The Heritage Foundationa”, najistaknutijeg think-tanka u formiranju tranzicijskog tima novoizabranog predsjednika Trumpa.

Službeni posjet kosovskog predsjednika Hashima Thaçija Washingtonu, na Twitteru je komentirao dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa Tomislav Krasnec.

“Ovako je izgledala Thacijeva najava posjeta SAD-u. Usporediti s KGK”, napisao je. “Evo i predsjednik Kosova bio u istom think-tanku u Washingtonu gdje i predsjednica KGK, samo ovo izgleda ozbiljnije, tj. kao pravi sastanak”, dodao je.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj