ŠKOTSKA UPOZORAVA BRITANIJU: Plan za Brexit je katastrofalan, naša opcija je nezavisnost!

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon je izjavila danas da njena zemlja mora  imati opciju nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva, ukoliko škotske želje u vezi sa novim trgovinskim planom Velike Britanije budu odbačene.

Sterdžonova, koja predvodi vladu orijentisanu ka nezavisnosti Škotske, rekla je da je plan Brexita koji je ranije danas iznijela britanska premijerka Tereza Mej “ekonomski katastrofalan” po Ujedinjeno Kraljevstvo i da Škotska zato za njega nije glasala.

Agencija podsjeća da su Škoti prošlog juna glasali za ostanak u Evropskoj uniji, za razliku od najvećeg dijela Velike Britanije koji se na referendumu opredijelio za izlazak iz EU. Stardžonova je iznijela seriju prijedloga u vezi sa pozicijom Škotske prema britanskoj vladi.

“Iako se razgovori o ovim prijedlozima nastavljaju, iako je premijerka Mej danas ponovila obećanje da će naš plan pažljivo razmotriti, mi nismo vidjeli dokaz da se glas Škotske sluša niti da su naši interesi uzeti u obzir”, ocijenila je predsjednica škotske vlade.

‘Brexit se mora pokrenuti u Parlamentu’

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da će njena zemlja napustiti jedinstveno tržište Evropske unije (EU), ali da će tražiti pristup istom kroz ugovore o slobodnoj trgovini, prenose agencije.

Mej, koja je u Lancaster Houseu objavila dalje planove za Brexit, istakla je da Velika Britanija “nikako ne može” ostati u jedinstvenom tržištu jer bi to značilo da uopšte ne napušta blok. Britanska premijerka je istakla da njena zemlja neće zahtijevati dogovor o Brexitu koji će je ostaviti “napola u, napola izvan” Evropske unije”.

“Britanija se neće držati za dijelove članstva niti zahtijevati da ostane djelomičan ili pridruženi član bloka”, rekla je Mej, poručivši da će ta zemlja stvoriti novo i jednako partnerstvo s Evropom.

Istakla je kako želi “jaču, pravedniju, ujedinjeniju Britaniju, koja gleda prema van više nego ikada prije” te potvrdila da će u konačnici o pokretanju procesa Brexita glasati britanski parlament, ali nije navela šta bi se moglo desiti ukoliko oba doma parlamenta glasaju protiv istog.

Mej je ranije najavila da će Velika Britanija krajem marta 2017. uložiti zahtjev za pokretanje procesa izlaska ove države iz Evropske, unije koji bi mogao trajati najkraće dvije godine.

 

(Global CIR/Agencije)

 
Objavljeno u:

Komentiraj