SVJETSKA ELITA U DAVOSU: Sve jači populistički pokreti uzdrmali su ideju globalne saradnje

Svjetska elita okuplja se danas u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu čija je osnovna ideja globalne saradnje uzdrmana naletom populističkih i antiestablišmentskih snaga.

Kao svojevrsni simbol antiglobalističkog trenda, završetak ovogodišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma u petak 20. januara, poklapa se s inauguracijom i početkom mandata novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Pokazatelj promjena u svijetu biće već ceremonijalna konferencija otvaranja foruma na kojoj će se za slobodnu trgovinu založiti kineski predsjednik Xi Jinping. S druge strane, predstavnici zemalja koje su tradicionalni zastupnici liberalnog kapitalizma i nesputane trgovine u Davos dolaze s teretom zaštite sopstvenih granica.

Britanska premijerka Theresa May doći će u Davos pošto u Londonu bude održala govor o planovima za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije u kojem će, kako se očekuje, očuvanju kontrole imigracije dati prednost u odnosu na pristup jedinstvenom tržištu Evropske unije.

U švicarskom skijaškom centru će boraviti i jedan od savjetnika novog predsjednika SAD, Hedge Fond menadžer Anthony Scaramucci koji bi trebalo da govori o planovima Donalda Trumpa koji je pobijedio na izborima s obećanjem “Amerika prvo” i najavom carina kako bi zaštitio američku privredu.

Sam Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum – WEF) koji organizuje skup u Davosu, priznao je da su potrebne promjene s obzirom na sve jače populističke pokrete širom svijeta.

U izvještaju objavljenom prošle sedmice, WEF je naveo da je veći ekonomski rast neophodan, ali da je to nedovoljno da se zacijele podjele u društvu koje su uočljive nakon izbora Trumpa za predsjednika SAD i referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Sa “sve većim disparitetom u prihodu i bogatstvu”, WEF ocjenjuje da je reforma same prirode kapitalizma neophodna za borbu sa antiestablišmentskim pokretima.

Kao drastičan primjer ekstremnih nejednakosti u svijetu, humanitarna organizacija Oxfam sa sedištem u Oxfordu saopštila je da je imovina osam najbogatijih pojedinaca jednaka onome što posjeduje 3,6 milijardi ljudi – polovina svjetske populacije.

Politička i ekonomska elita, ali i druge poznate ličnosti razmotriće u Davosu i pitanje održive energije, klimatske promjene, nove tehnologije i druga pitanja.

Glumac Matt Danon učestvovaće na panelu o čistoj vodi, kuhar Jamie Oliver govoriće o revoluciji u zdravoj ishrani, dok će šampion Formule jedan Niko Roseberg govoriti o uspjehu na vrhunskom nivou.

Na panel diskusiji “Susjedska politika EU” u petak bi trebalo da učestvuju premijeri Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, kao i ministar spoljnih poslova Austrije Sebastian Kurz i komesar za proširenje EU Johanhes Hahn.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos govoriće o miru s pobunjenicima kojim je prošle godine okončana jedna od najdužih pobuna u svijetu, dok će osnivač Alibabe Jack Ma govoriti o internet trgovini i globalizaciji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj