CIA SKINULA OZNAKU TAJNOSTI SA 12 MILIONA STRANICA: Na više mjesta spominju Jugoslaviju i Titov ‘razvod braka’!

CIA je postavila na internet 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, tako da svi mogu da ih vide. Pristup tim podacima je prethodno bio moguć samo sa četiri računara iz prostorija u Washingtonu.  Kako bi ilustrovao šta znači taj potez CIA-e, portal Buzzfeed daje primjer objavljivanja povjerljivih podataka o Fidelu Castru.

Prije nekoliko decenija, CIA je skinula oznaku tajnosti sa dokumenta o Fidelu Castru od 26 stranica. To je bio korak jedne od najtajnijih državnih agencija u otvaranju ka javnosti. Međutim, da bi se vidjelo šta zaista piše u dokumentu, bilo je potrebno da doći u prostorije arhiva u tačno određeno vrijeme, uz uslov da je jedan od četiri računara slobodan.

Sada je CIA postavila Castrov dosije na svoj sajt, zajedno sa više od 12 miliona stranica ostalih dokumenata koji nisu bili dostupni javnosti, novinarima ni historičarima skoro dvije decenije. Buzzfeed dodaje da se u dokumentima mogu naći podaci o različitim temama, poput nacističkih ratnih zločina, eksperimenata “kontrole uma”, uloge CIA u zbacivanju vlada Čilea i Irana…

Ranije su novinari i historičari, uprkos ograničenom pristupu, iz baze podataka izvukli oko 1,1 milion stranica. CIA je sve do danas odolijevala pritisku javnosti da se kompletna baza objavi, da bi svi mogli da joj pristupe. Stručnjaci su isticali da skidanje oznake tajnosti sa dokumenata ne znači ništa ukoliko ljudima nije omogućen uvid u ta dokumenta.

Razvod Tita i Jovanke

U ovim dokumentima, na više mjesta spominje se Jugoslavija i njen lider Josip Broz Tito.

-Poravnanje dogovoreno u brakorazvodnom procesu predsjednika Tita uključuje mjere koje nastoje da osiguraju socijalni status njegove bivše žene, nakon Titove smrti, kao i produžetak kontrole nad njenim mogućnostima da učestvuje u političkim događajima. Jovanka Broz, koja je izopačena iz Titove vile od augusta 1977. godine, živi u maloj gostinjskoj vili na obodu Titovog stambenog rezidencijalnog kompleksa u Beogradu”, konstatuje se u izvještaju.

Njen kontakt sa vanjskim svijetom nadgledaju čuvari, koji su u kontinuiranom kontaktu s bliskim prijateljima u vojnom vrhu, koji je i doveo do optužbi o njenom miješanju u državne poslove i njene eventualne sramote – stoji u jednom od dokumenata.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj