VELIKA NEIZVJESNOST! Ugledni Politico analizira Trumpov intervju: ‘Europa smatra da u Bijelu kuću dolazi najopasniji predsjednik SAD-a u povijesti!’

Prvi postizborni intervju Donalda Trumpa za evropske medije poprilično je uznemirio duhove u Evropi. Podsjetimo, novoizabrani predsjednik SAD-a za Times i Bild je manje-više pričao o Brexitu, NATO-u i Europskoj Uniji i sve ono što je izgovorio vrlo vjerovatno je dobro preplašilo birokrate u Bruxellesu.

 

– Ako pogledate Evropsku Uniju, vidjet ćete da je to zapravo Njemačka – instrument za Njemačku!

– Angela Merkel je napravila katastrofalnu pogrešku kada je primila toliko nelegalnih doseljenika.

– Vjerovatno je ta priča (s EU) mogla uspjeti, ali izbjeglice su posljednja kap koja je prelila čašu.

– Britanija je jako pametna što je odlučila izaći iz EU. Mislim da ljudi žele… svoj identitet i ako mene pitate… mislim da će i druge zemlje izaći (iz Unije).

 

Ovo su bile samo neke od izjava Donalda Trumpa koje su zapalile europsku političku scenu. One su ujedno bile i povod američkom političkom portalu Politico da se pozabavi Trumpovim rečenicama, kao analizom budućih odnosa na relaciji SAD-Europa.

– U ovom trenutku nije pretjerano reći da gotovo svi u Evropi čekaju Donalda Trumpa s osjećajem nelagode. Svi osim populističkih i radikalno-desničarskih pokreta i stranaka koji u Trumpu vide idola – započinje svoje tekst novinar Alex Massie.

– Evropski mainstream zazire od Trumpa više nego što je zazirao od bilo kojeg drugog američkog predsjednika. Više i od Ronalda Reagana, pa čak i Georgea W. Busha. Trump još nije ni zasjeo u Bijelu kuću, a već je proglašen najopasnijim američkim predsjednikom svih vremena.

Za razliku od Trumpa, Reagan i Bush su imali nekog političkog iskustva. Trump nema nikakvog, a upravo je to njegovo najveće ‘oružje’, pohvalio se milijarder i budući predsjednik novinarima Timesa i Bilda.

– Američki neprijatelji će me teže ‘pročitati’ i predvidjeti moje poteze. Zato je dobro da nisam političar.

‘Trump kao iznenađenje’ možda i nije loša stvar, piše Politico, ali problem je što je Trump veliki misterij i za saveznike SAD-a. Cijela Europa sada se pita:

– Je li on predsjednik na kojeg se možemo osloniti? Je li on predsjednik s kojim možemo poslovati?

Odgovor još nitko ne zna. Ali problem je tu. NATO i Europska Unija posljednjih 60 godina bili su srce transatlantske sigurnosti i robne razmjene, a ako je suditi po Trumpovim izjavama, to je sada stvar prošlosti.

– Evropska Unija ne šljivi SAD, a NATO je zastario.

Ako te riječi budu vodilja američke vanjske politike onda je jasno da Zapad čekaju velike promjene kakve nisu viđene još od Drugog svjetskog rata!

A zašto Trump misli da je NATO zastario? Iz jednostavnog razloga – zato što se ne može riješiti terorista. Trump konstantno priča o terorizmu, kao da je to jedini svjetski problem, ta riječ mu ne silazi s usta. I pitanje je da li on zna da neke članice NATO-a, primjerice Baltičke države koje graniče s Rusijom, imaju većih problema od razbijanja terorističkih organizacija diljem svijeta.

Politico napominje da je i Trumpov plan za smirivanje tenzija s Rusijom izrazito problematičan. Budući predsjednik SAD-a već nudi Putinu ukidanje sankcija u slučaju da Rusi smanje arsenal nuklearnog oružja. A tu se onda otvara put za priznavanje ruske aneksija Krima.

– Kakva je to poruka Estoniji, Latviji i Litvi? Kako Tallinn, Riga i Vilnius mogu imati povjerenja u takve saveznike? Hoće li ih Trump ostaviti na cjedilu u slučaju nove ruske agresije? – pita se autor analize.

Nicholas Soames, britanski konzervativni zastupnik i unuk Winstona Churchilla, ostao je u blagom šoku kada je pročitao intervju u Timesu. Odmah je preko Twittera odaslao poruku.

– Trumpov prvi zadatak je pokazati da nije naivac. Poznata je Putinova namjera da uništi transatlantski savez i oslabi Europsku Uniju, a Trump je, nažalost, prihvatio njegovu igru. U ovom intervjuu ne postoji ni jedna jedina rečenica koja bi mogla zabrinuti ruskog predsjednika. A s druge strane, gotovo svaka njegova riječ izazvati će nelagodu među njegovim saveznicima. Uostalom, ruska državna televizija je nabolje opisala taj intervju. Rekli su da je to Trumpova pljuska zapadu – piše Soames.

Trumpov entuzijazam kada je pričao o Brexitu, piše Politico, nije prošao nezamjetno u Berlinu, Parizu i Bruxellesu. Njegova procjena da će se EU raspasti dovela je do zaključka kako službena Amerika po prvi put nakon Drugog svjetskog rata vidi Europu kao problem. I kao suparnika! A do jučer su bili saveznici i suradnici….

Autor teksta se nada da će predsjednik Trump ipak biti nešto umjereniji od biznismena Trumpa, ali ostaje veliki razlog za zabrinutost.

(Global CIR/Agencije)
Objavljeno u:

Komentiraj