HAOS U GAMBIJI! Trupe Senegala ušle u zemlju, vojska odbila poslušnost diktatoru

Nakon što je parlament Gambije odobrio predsjedniku Jahji Džamehu da ostane na vlasti još tri mjeseca uprkos porazu na izborima, zapadnoafrička zemlja polako, ali sigurno upada u haos i bezakonje. Demokratski izabran predsednik Adama Barou, danas će biti inaugurisan u gambijskoj ambasadi u Senegalu. Istovremeno, ultimatum koji je Džamehu uputila koalicija zemalja članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) je danas istekao, i prema navodima medija, predviđena vojna intervencija je počela ulaskom senegalskih trupa na gambijsku teritioriju.

U strahu od invazije, višedecenijskog autoritarnog lidera Gambije su napustili najbliži saradnici. Potpredsednica Isatou Ndžije Saidi jutros je podnela ostavku, kao i ministri za životnu sredinu i obrazovanje. Nigerijske novine “Premium Times” izvestile su da je Edu Gomes, advokat Džameha, jutros prebegao sa porodicom u Senagal “u strahu i zbog sve većih tenzija”. Gomes je pozvao Džameha da odstupi s vlasti kako bi izbegao “nasilan i strašan kraj”.

 Šef generalštava Gambije, koji je bio jedan od Džamehovih najbližih ljudi, naveo je kako neće rizikovati živote svojih ljudi zarad političkih razmirica. Uprkos tome, pitanje je da li će neke frakcije unutar gambijske vojske koja broji samo 2.500 ljudi, ostati uz diktatora i pokušati da pruže otpor koaliciji.

Nevladine organizacije su upozorile na moguću humanitarnu katastrofu ukoliko dođe do eskalacije sukoba, a prvi izvještaji iz zemlje su već zabrinjavajući. Naime, preko 50.000 ljudi, uglavnom žena i djece,  već je napustilo gradove i pobjeglo u ruralne dijelove zemlje. Bolnica u prijestonici Bandžulu je zatvorena, a pacijente tkaođe prebacuju u seoske dijelove.

 

 

(Global CIR/Newsweek.rs/Agencije)

Komentiraj