PAKISTAN UPOZORAVA: Ako Indija pokrene “hladni start”, ispalit ćemo prvi nuklearni projektil

Pakistanski zvaničnici su zaprijetili da će iskoristiti nuklearno oružje ukoliko dođe do indijske invazije, nakon što je novi komandant oružanih snaga Indije priznao postojanje tajnih vojnih planova o napadu na susjednu zemlju u slučaju krize.

Trojica zvaničnika Islamabada rekli su za F.T. da bi Pakistan odgovorio svim neophodnim mjerama da se odbrani ukoliko bi Indija sprovela planove o” hladnom startu” o kojima se dugo govori, a koji podrazumjevaju napad na pakistansku teritoriju, u slučaju većeg terorističkoga napada.

“Ukoliko bi naša nacionalna sigurnost bila ugrožena od strane stranih snaga, Pakistan bi iskoristio svo oružje – i pod tim mislim na svo oružje – da odbrani zemlju” ističe jedan od zvaničnika.

Ove izjave su uslijedile dvije nedjelje nakon što je Bipin Ravat, novoimenovani komandant Indijske vojske, priznao postojanje da “hladni start” postoji.

Ta strategija je kreirana da omogući trenutni odgovor na krize uključujući napad vojnika na pakistanskoj teritoriji, dakle ulazak indijskih snaga u Pakistan i okupiranje određenih mjesta duž granice prije nego što bi Islamabad mogao da pripremi međunarodnu zajednicu da interveniše.

Prema diplomastkim izvorima iz 2010 a koji potiču od američkog ambasadora u nju Delhiju koje je objavio Wikileaks, plan je kreiran da omogući brz odgovor na krizu ali bez ugrožavanja opstanka Pakistana kao države ili izazivanja odgovora upotrebom nuklearnog oružja.

Tenzije između dvije države sa nuklearnim arsenalom su porasle nakon posljednjih napada na indijsku vojnu bazu Uri u Kašmiru u kojoj je poginulo 19 vojnika. Indija je odgovorila, kako ih je nazvala, “hirurškim napadima” duž granice sa Pakistanom. Poslije toga bilo je samo manjih napada.

U međuvremenu, ovog mjeseca, Pakistan je sproveo prve testove ispaljivanja nuklearnih projektila sa podmornice.

Napad na bazu Uri, ponovo je fokusirao pažnju Indije na to kako odgovara na terorističke napade za koje se vjeruje da potiču iz Pakistana, kao što su oni u Mumabju 2008. godine i indijskom parlamentu iz 2001.

Iako Indija ranije nije priznavala postojanje doktrine “hladnog starta”, Pakistan je koristio glasine o njegovom postojanju kao opravdanje da bi držao vojsku na granicama sa Indijom u stanju visoke pripravnosti, čak i kada su strani partneri zahtijevali da se trupe pregrupišu na druga mjesta kako bi se borile protiv islamista.

“Razumljivo je da se uoči hirurških napada, da Modijeva vlada želi da Pakistanu pošalje poruku  da su sve opcije na stolu u slučaju nekog narednog napada na Indiju” rekao je Volter Ladvig, predavač na temu međunarodnih odnosa sa Kings koledžu u Londonu. “Međutim oživljavanje “hladnog starta” – ako se to dogodilo – će sigurno uticati na zapaljiviju retoriku i može podići nerealna očekivanja o mogućnosti Indije da odgovori na novi teroristički napad”.

Mahmud Durani, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost pakistanskog premijera izjavio je F.T.: “Pakistan se plaši brzog naoružavanja Indije konvencionalnim oružjima. Opasnost je u tome da sa ovakvim upozorenjima poput “hladnog starta” da će Pakistan brže podići ljestvicu eskalacije prijetnje sukoba sa nivoa konvencionalnog na nivo nuklearnog oružja”.

Zapadne diplomate u Islamabadu,međutim, sumnjaju da će indija ikada iskoristiti “hladni start”.

“Trenutno to je više stvar psihologije” rekao je jedan od njih. “Ali to ne znači da ne bi trebalo da brinemo zbog situacije. Indija i Pakistan imaju nuklearno oružje. Trenutno sve govori da dvije države ne mogu da dozvole sebi ulazak u rat – ali neizvjesnost i dalje postoji”.

 

(Global CIR/Newsweek/FT)

Objavljeno u:

Komentiraj