VUK DRAŠKOVIĆ ZA TV1: Dodik nasjeo na teorije da će Rusija razbiti Evropu i pobijediti Ameriku, to su nebuloze

Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) i srpski intelektualac Vuk Drašković ocijenio je za TV1 da bi uvođenje sankcija moglo predstavljati politički kraj za predsjednika RS Milorada Dodika, ukoliko se on ne vrati u godine kada je bio iskrena i snažna opozicija režimima Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića.

“Ne znam kako se našao u ovom ćorsokaku. Pamtim Dodika iz ’90-ih godina, kada je bio protiv režima Karadžića i Miloševića. Kako je došlo do zaokreta, posebno je pitanje. Vjerovatno se to desilo pod snažnim uticajem nekih njegovih pokrovitelja u Beogradu i u Moskvi, odnosno onih koji zagovaraju neke opasne teorije i strategije o tome da će Rusija razbiti Evropu, pobijediti Ameriku i slično. To su nebuloze i ne znam kako je Dodik, kao pametan čovjek, nasjeo na to”, poručio je Drašković.

Jedini izlaz vidi u tome da se Dodik vrati u dane kada je bio snažna opozicija onima koji ga sada podržavaju.

“Iskreni dogovor o funkcionalnoj BiH na temeljima Dejtona, koji i RS i FBiH definiše kao demokratske, proevropske, multietničke entitete sa velikim stepenom samouprave u okviru jedinstvene BiH”, konstatovao je lider SPO-a.

Drašković smatra da nije dobro što se sankcije ponovo vraćaju na ove prostore, ali podsjeća da je i sam Dodik rekao kako ih očekuje.

“Onda on najbolje zna zašto ih očekuje”, konstatovao je on.

No, dobrim je ocijenio činjenicu da nema kolektivnog kažnjavanja i sankcija, kako je to u Srbiji bio slučaj ’90-ih godina.

“Trpili smo mi, uprkos činjenici da je najveći otpor Miloševićevom režimu imala Srbija i da je bolja polovina Srbije pružala taj otpor, a bivala kažnjavana sankcijama, koji nikada nisu pogađale vlastodršce”, podsjetio je Drašković.

 

 

 

(Global CIR/Vijesti.ba)

Komentiraj