ORVELIJANSKI ANTITERORISTIČKI ZAKONI! Amnesty International: Evropa postaje špijunska superdržava Velikog brata

Antiteroristički zakoni u Evropskoj uniji polako ali sigurno dovode do stvaranja “špijunske superdržave Velikog brata” u kojoj strah vlada, a slobode su pogažene. Velika Britanija vodi u “trci ka dnu” sa istinski orvelijanskim antiterorističkim zakonima, upozorila je organizacija za ljudska prava AI u novom izvještaju o ljudskim pravima u zemljama članicama EU.

AI je Britaniju postavio na “ekstremni” kraj u više od polovine oblasti koje se ocjenjuju u izvještaju, a među kojima su i masovno prisluškivanje, upotreba “neprovjerenih diplomatskih tvrdnji” kako ni se deportirale osobe, oduzimanje državljanstva i kontrola nad kretanjem, kao i lišavanje slobode bez optužbe ili zakonskog procesa.

Na meti kritika našlo se i takozvano “Snuperovo poglavlje” koje će, kako se navodi, imati “katastrofalne posljedice po privatnost i druga ljudska prava u Velikoj Britaniji. Izvještaj objavljen pod naslovom “Opasno disproporcionalno: Neprestano šireća nacionalno sigurnosna država u Evropi”, dolazi nakon niza antiterorističkih zakona usvojenih od strane država članica Unije.

Dok su vlade ranije uspostavljale sigurnost kako bi ljudi uživali u svojim pravima, sada se situacija preokrenula i “vlade moraju da oduzimaju ljudima prava kako bi im pružili sigurnost”, navodi se u izvještaju.

Zaključak izvještaja koji je rađen duže od dvije godine, jeste da su restriktivne mere narušile vladavinu prava, povećale izvršnu moć, umanjile značaj pravosudne kontrole, ozbiljno ugrozile slobodu govora i ostavila gotovo svakoga ranjivim na prismotru od strane države

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj