ZBOG OPTUŽBI ZA RATNE ZLOČINE: Belgijski sud naredio uhićenje bivše izraelske ministrice vanjskih poslova

Belgijski sud naredio je hapšenje bivše ministrice vanjskih poslova Izraela, Tzipi Livni, dok napravi prve korake izvan aviona prilikom  njezinog dolaska u glavni grad Belgije 23. januara,  saopćili su službeni izvori iz EU u četvrtak, javlja Middle East Monitor.

Dana 23. juna 2010. godine, grupa žrtava podnijela je tužbu saveznom tužiteljstvu Belgije protiv nekih izraelskih vojnih i civilnih dužnosnika tog vremena, uključujući i Tzipi Livni, za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u pojasu Gaze.

Ured saveznog tužitelja potvrdio da će Livni biti privedena od strane Federalne Pravosudne policije tokom svog boravka u Belgiji kako bi bila ispitana i saslušana zbog tužbe podnesena protiv nje, ali i i da bi se upoznala sa pojedinostima ovog slučaja.

Livni je izraelska ministrica vanjskih poslova u vrijeme izraelske vojne operacije “Lijevano olovo” u Gazi, koja je trajala od 27. decembra 2008. do 18. januara 2009. Tada je ubijeno skoro 1 500 Palestinaca, uglavnom civila, dok je na izraelskoj strani bilo 13 mrtvih, 10 vojnika i 3 civila.

Ona prema rasporedu treba stići u Bruxelles 23. januara kako bi  sudjelovala na konferenciji u Evropskom parlamentu.

 

(Global CIR)

Komentiraj