INDUSTRIJSKA PODRUČJA BEZ INDUSTRIJE: U dolini onih koji vjeruju u Trumpova obećanja!

Donald Trump je onima koji se osjećaju izdanim od Washingtona obećao promjene. U gradićima poput Ansonije u Connecticutu je broj Trumpovih pobornika velik. Kakva su očekivanja od novog predsjednika?

Nedjeljom uvečer u dolini Naugatuck na zapadu Connecticuta u kući koja nosi ime po Davidu Humphreyju redovito se sastaju članovi povijesnog društva Derby. Svi su ponosni na Davida Humphreyja, najpoznatijeg žitelja ovoga kraja, časnika u ratu za neovisnost, osobnog tajnika prvog predsjednika Georga Washingtona i kasnije ministra u prvoj vladi SAD-a. U povijesnim odorama iz 18. stoljeća provode tako večeri uz rum-punč prema originalnom receptu iz kolonijalnog vremena. A kada se ljubitelje povijesti pita za budućnost zemlje, složno odgovaraju: „Donald Trump će Ameriku ponovno učiniti velikom.”

Cjepivo zvano Trump

Učiteljica u mirovini Sandy Mendyk dolini Naugatuck čak predviđa gospodarski procvat. Ona je susjedni grad Ansoniju napustila krajem sedamdesetih nakon što je izgorjela tvornica u kojoj je radila. Mendyk se nakon toga pridružila vojnim snagama. Tijekom posljednje predizborne kampanje se u jednom pismu Donaldu Trumpu požalila kako nitko ne govori o veteranima i starijim osobama. A ona predstavlja obje grupe. Vjeruje da Trump zastupa njezine interese i ne može shvatiti one koji prosvjeduju protiv novoizabranog predsjednika.

„Dajte mu malo vremena da pokaže što zna”, kaže Mendyk. David Loda, koji ove večeri utjelovljuje Davida Humphryja, je isprva podržavao lijevo orijentiranog predstavnika demokrata Bernieja Sandersa. Glasovao je za predstavnicu Zelenih Jil Stein, a sada je veliki pobornik ideje da će Donald Trump donijeti promjene. „Trump je poput cjepiva za našu demokraciju: prisiljava imunološki sustav naše demokracije da se trgne i postane aktivniji”, slikovit je Loda.

Trump Country USA (DW/A. Purcell)
Gradonačelnik Cassetti polaže nade u Trumpa

Žeđ za državnim subvencijama

Ovdje u ovoj dolini posutoj gradićima poput Ansonije, kandidat republikanaca Trump osvojio je 59 posto glasova. Nekad je ovaj kraj bio pun industrijskih postrojenja kojih u međuvremenu nema. Nekad je ovaj kraj poput mnogih sličnih u Pennsylvaniji, Ohiju, Wisconsinu bio i utvrda demokrata. Sada se glasa za Trumpa. Jedno od rijetkih metaloprerađivačkih postrojenja koja su ostala je Farre Corporation koja je još tijekom Građanskog rata proizvodila topove i bajunete. Danas proizvodi strojeve i ovdje je jedino zahvaljujući angažmanu gradonačelnika Davida Cassettija. No unatoč cesti koja vodi do tvornice i koja je grad stajala dva milijuna dolara u pogonima radi još samo stotinjak radnika. Roboti zamjenjuju rad 10.000 uposlenika, koliko ih je nekada upošljavalo ovo poduzeće.

Trump Country USA (DW/A. Purcell)
Industrijsko područje bez industrije

Novi Ronald Reagan

I gradonačelnik Cassetti očekuje mnogo od vlade Donalda Trumpa. Ono što je Ansoniji potrebno su ogromne subvencije kako bi se saniralo napušteno zagađeno područje bivših tvorničkih postrojenja. “Trump će poput Ronalda Reagana vratiti radna mjesta u Ansoniju. To je već pokazao prije stupanja na vlast, utjecajem na Ford i Chrysler”, nada se Cassetti. I to iako su odluku o investiranju u SAD-u, a ne u Meksiku, uprave ovih automobilskih kompanija donijela prije Trumpove intervencije. No to je sporedno. Trump je obećao da će obnoviti infrastrukturu. No kako će financirati svoje velike planove, još nije otkrio. Pogotovo ako se uzme u obzir najavljena olakšanja za dobrostojeće koja bi, prema procjenama nadstranačke organizacije “Tax Policy Center”, mogla prouzročiti rupu od 6,2 bilijuna dolara u proračunu.

U društvu ljubitelja povijesti ovi podaci ne igraju neku pretjeranu ulogu. Daniel Bosques, porijeklom Portorikanac, je, unatoč otvorenom rasizmu naspram Latinoamerikanaca, glasovao za Trumpa. On se nada da će jedan “poslovni čovjek”, kako Bosques naziva Trumpa, unijeti novi duh u Bijelu kuću. “Ja sam građanin koji radi naporno i ono što želim vidjeti su: bolja radna mjesta, bolje gospodarstvo, manji porezi”. Ništa manje i ništa više.

 

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj