OSKAR SE DODJELJUJE U 24 KATEGORIJE: Sutra nominacije za prestižnog Oskara

Američka Akademija za film i nauku u utorak će saopštiti spisak nominovanih za nagradu Oskar, čija će svečana 89. dodjela biti održana 26. februara u pozorištu Dolbi u Holivudu, saopšteno je na sajtu Akademije.

Za sada se ne pominje nijedan film koji bi mogao da bude na spisku nominacija, ali su nagrade Američkog udruženja producenata, Američkog udruženja reditelja kao i Zlatni globus pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara.

Prema tim nagrada, mjuzikl “”La La Land” i ostvarenja “Moonlight” i “Manchester by the Sea” mogli bi da budu favoriti za Oskara.

Oskar se dodjeluje u 24 kategorije, medju kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Svečanost će prenositi američka televizijska mreža ABC a domaćin ceremonije će biti glumac Džimi Kimel.

Na svećanoj večeri američke Akademije za nauku i film održanoj 12. novembra počasnog Oskara dobili su Džeki Čen, zvijezda akcionih filmova, i reditelj dokumentarnih filmova Frederik Vajzmen.

Film “Pod lupom” reditelja Toma Makartija osvojio je prošle godine Oskara za najbolji film, dok je meksički reditelj Alehandro Gonzales Injaritu osvojio Oskara za najbolju režiju za film “Povratnik”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj