IZRAELSKI PREMIJER: Hrvatska se čvrsto zalaže za Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je u utorak u Jeruzalemu da su odnosi Izraela i Hrvatske znantno su napredovali posljednjih godina i da je Hrvatskoj posebno zahvalan na njezinoj podršci na međunarodnom nivou.

– Vidjeli smo velika poboljšanja naših odnosa posljednih godina. Posebice vam želim zahvaliti na snažnoj potpori u međunarodnoj areni, u EU i UN-u. Vi ste se založili vrlo jasno i vrlo čvrsto za istinu, što znači za Izrael – rekao je Netanyahu nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u kratkoj izjavi za novinare nakon koje nisu bila omogućena pitanja.

Plenković je rekao da mu je drago da je “pridonio raspravi unutar multilateralnog foruma glede glavnih sigurnosnih izazova, glede Izraela i bliskoistočnog mirovnog procesa, posebice unutar EU-a i UN-a”.

– Vjerujem da možemo imati vrlo konstruktivan dijalog u promjeni multilateralnog okruženja kada se radi o destabilnosti jugoistočne Europe, posebice hrvatskog susjedstva i u tom pogledu računam na nastavak našeg dijaloga – kazao je hrvatski premijer.

Netanyahu je naglasio potrebu zajedničke borbe “protiv militantnog islamističkog terorizma, ali i stvaranja ravnoteže i stabilnosti na međunarodnom nivou kako bi omogućili sigurnost i napredak našim narodima”.

– To je naš zajednički cilj – naglasio je izraelski premijer.

Plenkoviću je ovo prvi posjet Izraelu u političkoj karijeri. “Mislim da je to dobra prigoda za poboljšanje odnosa između naših dviju zemalja, kako političkih tako i gospodarskih”, kazao je.

Netnyahu je dodao kako se “nada da mu nije i zadnji posjet” jer Izrael želi nastaviti razvijati odnose dvije zemlje.

Dvojica premijera su nakon izjava za medije potpisala zajedničku izjavu o namjeri između hrvatske i izraelske vlade o suradnji u području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama.

Hrvatski premijer će se tijekom boravka u Jeruzalemu također sastati s izraelskim predsjednikom Ruevenom Rivlinom i čelnicom izraelske oporbe i predsjednicom stranke Hatnuah Tzipi Livni.

Posjetit će i Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem, osnovan 1953. u spomen žrtvama i svima onima koji su, riskirajući vlastite živote, odlučili pomagati Židovima i spasiti ih od genocida. Ti spasioci su u Yad Vashemu dobili svoj prostor – Vrt pravednika među narodima i njihova imena su uklesana u zidove vrta, a među njima je dosad 113 Hrvata.

 

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj