UNIVERZITET STANFORD U KALIFORNIJI: Robot ‘pohađa’ kurs društvenog ponašanja da bi mogao postati učtivo društvo ljudima!

U studentskom gradu Univerziteta Stanford u Kaliforniji ovih dana se može vidjeti neobična figura kako se kreće među studentima. Radi se o jednom robotu koji “pohađa” kurs društvenog ponašanja na tom univerzitetu da bi mogao postati učtivo društvo ljudima.

“Po meni je vrlo sladak. Najprije nisam znala o čemu se radi, ali nosi kravatu i šešir, i baš je sladak”, kaže studentkinja Mišel Li. Njegovo ime je Džekrabot, a Aleksandre Alahi, jedan od njegovih tvoraca i njegov “nastavnik”, o svemu tome kaže: “Naš je cilj da usavršimo jednog takvog učtivog robota koji će razumjeti ljudsko ponašanje.” Alahi kaže da robot sa društvenim sposobnostima može imati različite primjene: pomagati slijepim ili starijim ljudima, ponuditi piće na žurci, ali samo ako to bude radio korektno.

S tim se slaže i Mark Trenčard, koji kaže: “Ako radi korektno, onda postaje prosto nevidljiv, onda vrši uslugu za mene. Ali, ako radi neobične stvari, stane mi na put kad krenem da uzmem sebi piće ili tako nešto, onda mislim da to mogu uraditi i sam. Šta će mi takav robot ako me samo usporava?”

Alahi kaže da Džekrabot pokušava naučiti laganu i pristojnu interakciju sa ljudima metodom prikupljanja podataka. Umjesto da slijedi preprogramirane upute, Džekrabot uči putem prikupljanja podataka i iskustava i razumijevanjem ljudskog ponašanja, da bi mogao predvidjeti ljudsko ponašanje, čak i kulturne razlike: “Naša interakcija u Americi je različita od one u Velikoj Britaniji, u Aziji ili Iranu – zbog toga je važno imati softver koji automatski uči iz raspoloživih podataka, bez ljudske intervencije. Na taj način roboti postaju pametniji i brže se prilagođavaju novom okruženju”, kaže naučnik Alahi.

Džekrabot uči pomoću prikačenih senzora. “Mislim da je to vrlo interesantno. Činjenica je da robote viđamo odavno, ali oni nisu bili autonomni. Ideja da ih pokušamo naučiti društvenom ponašanju, ljudskom kvalitetu, zaista je fantastična”, zaključuje studentkinja Mišel Li. Robotsko proučavanje ljudskog ponašanja pomoći će u tome da se roboti jednog dana lakše integrišu u svakodnevni život nas ljudi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj