NOVI AUSTRIJSKI PREDSJEDNIK POLOŽIO ZAKLETVU! Van der Belen: Evropa je ranjiva, moramo je očuvati!

Novi austrijski predsjednik Aleksander van der Belen je, u svom prvom obraćanju javnosti poslije polaganja zakletve, istakao da želi da bude predsjednik svih građana Austrije, ocjenivši da je EU mirovni projekat u koji treba uložiti napor da bi se očuvao.

“Želim da budem predsjednik svih koji žive u Austriji“, rekao je Van der Belen podsjetivši da je dijete iz izbjegličke porodice i da mu je zato posebna čast što je kao takav postao šef države. Van der Belen se založio za promjene koje bi donijele boljitak građanima, a to je, kako je rekao, moguće samo ako postoji jedinstvo. Poručio je da se zalaže za neutralnost Austrije, koja je, kako je rekao, činila zlodjela, ali i da su njeni građani bili žrtve. “To smatram najtamnijom historijskom Austrije i ne bi trebalo nikada da bude zaboravljena”, poručio je. Ukazao je na značaj EU po mir na starom kontinentu. “EU je prostor mira, sloboda i blagostanja sa kog je izbačeno nasilje iz odnosa među državama. Međutim Evropa je nepotpuna i ranjiva”, rekao je.

Van der Belen je istakao da postoji opasnost da građani dozvole da ih opčine jednostavni odgovori i da sve krene u pravcu nacionalizma i malih država. Riječima “Austrija smo svi mi”, pozvao je na jedinstvo društva, bez obzira odakle su došli građani. Političarima je poručio da Austrijanci čekaju na neophodne odluke i rezultate. Takođe je naglasio da se, kao predsjednik, neće javljati jednom nedjeljno za riječ, jer nema namjeru da juri politički poene, već da bude tu za građane.

“Bit ću nadstranački predsjednik, koji će biti otvoren za sve građane”, naglasio je on. Nakon polaganja zakletve i pošto mu je uručen najviši orden Republike, Van der Belen je pokazao i simbolično da je predsjednik građana. On je napustio zgradu parlamenta pješice, šetajući pored brojnih okupljenih građana, do sjedišta predsjednika. Na tom putu su ga dočekale jedan orkestar iz Kaunertala, mjesta u kojem je odrastao, ali i brojne pristalice i turisti. Zbog povećane opasnosti od terorizma i velikog interesovanja medija Van der Belen nije uspio da ostvari mnoge direktne razgovore sa građanima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj