SASTANAK DODIK-ČOVIĆ! Stranački lideri saglasni: Ne želimo reviziju tužbe protiv Srbije, niti strance u Ustavnom sudu BiH!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović poručili su danas da je neprihvatljivo pokretanje revizije tužbe BiH za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Nakon sastanka u Banjaluci, Dodik je danas na konferenciji za novinare istakao da treba odbaciti bilo kakve aktivnosti po tom pitanju, te upozorio da će, ako bošnjački političari nešto takvo urade unilateralno, to predstavljati zloupotrebu procedura i funkcija. On je istakao da situacija u BiH zahtijeva veći angažman na rješavanju unutrašnjih političkih, ali i ekonomskih pitanja.

Čović je ocijenio da “nikome ne trebaju aktivnosti” po pitanju revizije tužbe BiH protiv Srbije, te da je jasno da bi to moglo donijeti štetu BiH i odnosima sa susjedima. “To bi nas potpuno vratilo unazad”, upozorio je Čović i ocijenio da bi nakon toga nastao “potpuni kolaps” u civilnoj vlasti u BiH.

Predsjednik RS-a i hrvatski član Predsjedništva poručili su da će u narednom periodu tragati za pitanjima kako zamijeniti strance u Ustavnom sudu BiH kroz procedure koje će biti ustavno i zakonski potkovane. Između ostalog, dvojica lidera nakon sastanka iskazali su opredjeljenje za nastavak EU integracija i popunjavanje uputnika kao i pitanja iz reformske agende.

Dodik je naglasio da dvije stranke inteziviraju svoju saradnju koja nije usmjerena protiv nekog trećeg. Čović je dodao da je sa Dodikom razgovarao i o vrlo složenoj političkoj situaciji u BiH o čemu je juče razgovarao i sa političkim liderima u Sarajevu.

On je rekao da je situacija u BiH složena i da se čini “da nisu svi na isti način toga svjesni”, te poručio da se mora stvoriti ambijent da zemlja normalno funkcioniše, u čemu SNSD i HDZ BiH žele da daju doprinos. Čović je naveo da je HDZ BiH zainteresovan i da se rješava pitanje “Sejdić i Finci”, koje bi trebalo “otvoriti” do kraja mjeseca.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj