ŠEFICA EVROPSKE DIPLOMATIJE: Dužnosnici Srbije i Kosova dogovorili da ostave tenzije iza sebe

Voditeljica vanjske politike Europske unije Federica Mogherini ocijenila je kako su se dužnosnici Srbije i Kosova dogovorili da ostave tenzije iza sebe te da se fokusiraju na posao koji predstoji.

Ona je pisanom priopćenju izdanom nakon sastanka u Bruxellesu naglasila kako je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije važan, kako za dvije strane u procesu, tako i za EU i zapadni Balkan u cjelini, te za naredne dane najavila seriju sastanaka na visokoj razini.

Ustvrdila je kako je ohrabrena liderstvom, vizijom, predanošću i zalaganjem koje su pokazali politički lideri u namjeri da kroz proces dijaloga riješe pitanja od međusobnog interesa.

Voditeljica vanjske politike EU kaže kako će se sada konkretno i konstruktivno raditi na dogovorenom, u cilju dobrobiti naroda u Srbiji i na Kosovu.

“Ja ću kao posrednik u dijalogu nastaviti da stalno osobno budem uključena, pružajući podršku punoj implementaciji onoga što je dogovoreno večeras, primjeni već postignutih sporazuma i daljem napretku u normalizaciji odnosa između dvije strane”, zaključila je Mogherini.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je, pak, kako sastanak u Bruxellesu nije bio lak, ali da je bio neophodan kako bi se spustile tenzije i nastavilo s razgovorima o daljoj normalizaciji odnosa.

“Mi smo zadovolji što se ovaj sastanak dogodio jer smo na pozive na rat iz Srbije odgovorili pozivima na mir i pozivima za integraciju u EU i NATO. Ne postoji alternativa dijalogu u budućnosti”, kazao je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj