(VIDEO) MEDIJI IZOSTAVILI KLJUČNI DETALJ TRUMPOVOG GOVORA U SJEDIŠTU CIA-e: ‘Trebali smo zadržati iračku naftu, ali dobro – možda ćemo imati još jednu šansu!

Nakon što je u subotu predsednik SAD Donald Tramp posetio sedište CIA-e u Virdžiniji i održao govor zaposlenima u ovoj agenciji, većina svjetskih medija je izostavila jedan zanimljiv detalj. Da li se radi o propustu ili svjesnom izostavljanju ove informacije zaključite sami, ali dodajmo i da su domaći buržoaski mediji takođe kolektivno izostavili ovu, možda i najbitniju, Trampovu izjavu u toku posjete sjedištu CIA-e.

Ako pogledate reference koje smo gore naveli, vidjet ćete da su mediji prenijeli sve ostale detalje Trampove posete sjedištu CIA-e, od podrške ovoj obavještajnoj agenciji do sitnih doskočica kojima je predsjednik SAD-a nasmijao okupljene. Međutim, Trampovu sugestiju da bi SAD trebale da ukradu iračku naftu, vjerujemo slučajno, niko od njih nije prenio.

Samo nekoliko svjetskih medija prenijelo je ovu informaciju, pa da vidimo šta je Tramp tačno rekao:

„Kada su Sjedinjene Države ušle u Irak, trebalo je da zadržimo naftu. Rekao sam to iz ekonomskih razloga. Razmislite o tome, da smo zadržali naftu, vjerovatno ne bismo dobili DAIŠ, jer su tako zaradili svoj novac, tako da je trebalo da zadržimo naftu. Ali, dobro, možda ćemo imati još jednu šansu.“

Kao što vidite, radi se o izjavi koja zaslužuje naslovne strane svih ozbiljnih medija. Iako smo svi vrlo svjesni motiva iza imperijalističkih agresija na nerazvijene zemlje koje teže ekonomskoj nezavisnosti, nikada do sada nismo čuli ovako otvoreno priznanje imperijalističkih zvaničnika.

Ovdje sada možemo donijeti tri zaključka:

  1. Strategija otimanja iračke nafte je u suprotnosti sa više međunarodnih zakona i sporazuma Ujedinjenih nacija, ali primjena međunarodnog prava na imperijalističke sile ne važi.
  2. Neznanje američkog predsjednika o poslovanju sopstvene države je fascinantno. Količine nafte koju SAD crpe iz Iraka, od invazije na ovu zemlju, su ogromne, a pogledate li tabelu, vidjet ćete da je ekstrakcija nafte iz Iraka drastično opala tek usljed pojave DAIŠ-a i ponovnog upadanja zemlje u stanje haosa, što se odrazilo i na drastično smanjenje američkog uvoza. Takođe, zajedno sa Britancima, Rusima, Kinezima, Kanađanima… SAD dijele i naftna polja iračkog Kurdistana.
  3. Buržoaski mediji, u velikoj mjeri, koordinišu izvještavanje o „osjetljivim“ temama i jasno je da su propagandisti imperijalizma, ali ovo je prvi put da smo zabilježili ovakav slučaj koordinacije i kod nas.

Cijli Trampov govor u sjedištu CIA-e možete pogledati ovdje:

Tramp je na svom Tviter profilu 2012. godine izbacio sljedeći status: „Trebalo je da uzmemo više nafte u Siriji i više nafte u Iraku.“

(Global CIR/Princip.info)

Objavljeno u:

Komentiraj