BIVŠI AMERIČKI OBAVJEŠTAJAC: Prva vanjskopolitička kriza predsjednika Trumpa bit će novi rat na Balkanu

Više od dvije decenije nakon rata na prostoru bivše Jugoslavije, na Balkanu ponovo zvecka oružje. “Dvije decenije poslije velikog truda i vremena koje su zapadni špijuni, vojnici i diplomate uložili u postizanje i očuvanje mira, privremena rješenja su počela da se raspadaju, a rat ponovo prijeti da se vrati na nestabilni Balkan”, kaže američki stručnjak za bezbjednost i bivši obavještajac Džon Šindler.

U tekstu “Prva spoljnopolitička kriza predsjednika Trampa: Ponovo ratni bubnjevi na Balkanu”, objavljenom na sajtu “Observer”, Šindler piše o “političkom, ekonomskom i socijalnom slabljenju” Bosne i Hercegovine i “još goroj situaciji” na Kosovu.

Dayton je uvijek bio kratkoročno rješenje

Iako “čudan”, Dejtonski sporazum nikada nije imao za cilj da bude nešto više od kratkoročnog rješenja, piše Šindler i dodaje da je Bosna i Hercegovina, koja “već dvije decenije hramlje kao polupropala država”, i dalje “zaglavljena” s Dejtonskim sistemom kojim niko nije zadovoljan.

“Sada lideri Republike Srpske, poslije višegodišnje frustracije, prijete da će se potpuno povući iz Dejtonskog sporazuma. Njen predsjednik Milorad Dodik, koji korumpirano vodi svoju paradržavu veći dio posljednje dvije decenije, ne krije svoj nacionalizam koji ponovo oživljava”, navodi se u tekstu i dodaje da ta pretnja nije više “prazna fantazija”.

Šindler, bivši analitičar i kontraobavještajac američke Nacionalne bezbjednosne agencije, ocjenjuje da su razdražljivi odnosi Srba i vlasti u Sarajevu upravo isti problem koju je zemlju gurnuo u rat 1992.

“Dodikovi potezi zato pokazuju koliko je depresivno mali politički napredak ostvaren, uprkos više od dvije decenije zapadne političke i vojne intervencije i milijardi dolara pomoći da bi se BiH učinila manje sklonom bratoubilaštvu”, ocjenjuje Šindler i dodaje da Dodikovo dovođenje u pitanje Dejtona ohrabruje Moskva.

Govoreći o Kosovu, Šindler piše da su tenzije u porastu “zahvaljujući rastućim provokacijama” Srbije, koja se, kako navodi, bori za nezavisnost sjevera Kosova.

Šindler, inače specijalista za pitanja terorizma i špijunaže, navodi da neki Albanci govore o oživljavanju Oslobodilačke vojske Kosova i dodaje da, pošto se stotine muslimana s Kosova pridružilo Islamskoj državi, a sada se veterani džihada vraćaju kući, na Kosovu sada ima dobro naoružanih Albanaca “željnih rata”.

Veliko prisustvo ruskih službi u Srbiji

Podsjećajući na voz koji je Beograd poslao za Kosovsku Mitrovicu, Šindler ocjenjuje da “teško da je slučajno” da je taj voz napravljen u Rusiji i dodaje da je prisustvo ruskih obavještajnih službi u Srbiji “neuobičajeno veliko i primjetno”, kao i da je Moskva nedavno poklonila Beogradu moderno oružje, uključujući 60 oklopnih vozila i šest borbenih aviona “mig-29”.

“Dolazak ruskih aviona, što se očekuje na proljeće, učiniće Srbiju jedinom zemljom bivše Jugoslavije koja posjeduje moderne borbene avione”, navodi Šindler.

Hrvatska, kako dodaje, ima oronule avione “mig-21”, koji su starija generacija od “migova-29”, a zbog godina nemara mnogi od tih aviona ne mogu da polete.

Po mišljenju Šindlera, najveću zabrinutost izaziva prijetnja koju po Balkan sada predstavljaju špijunske igre Kremlja – špijunaža, subverzije, propaganda i terorizam.

“Ono što Putin želi na Balkanu, izgleda dovoljno jasno, naime politički haos koji će omesti Zapad. On će rado rizikovati lokalni rat da to postigne, pošto neće Rusi biti ti koji će najviše umirati. Politička rješenja koja je smislio NATO prije jedne generacije sve su krhkija, a Moskva planira da ubere svoju nagradu. Putin, kao i mnogi Rusi, vidi intervenciju Zapada u BiH i na Kosovu kao uvredu za pravoslavni svijet i planira da se osveti”, piše Šindler.

Dok NATO raspoređuje trupe u Poljskoj i na Baltiku, Šindler smatra da bi Kremlj ove godine umjesto toga mogao da testira odlučnost Alijanse “zveckanjem oružja” na Balkanu, gdje su “države slabe, a zapadna kontrola izgleda klimava”.

“SAD i evropski saveznici moraju hitno da smire jugoistočnu Evropu prije nego što njeni problemi izmaknu kontroli i prije nego što se masovno nasilje vrati u taj vječno problematičan region”, kaže Šindler.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj