ELIMINISAN GLAVNI PROTUKANDIDAT LE-PENOVE? Fijon nakon skandala: Povući ću se iz predsjedničke trke ako budem optužen!

Predsednički kandidat francuske desnice Fransoa Fijon negirao je danas da je njegova supruga bila fiktivno zaposlena, a potom rekao da će odustati od predsjedničke trke ako bude optužen.

Fijon je rekao večeras za francusku televiziju TF1 da nije bilo ničeg nepropisnog ili ilegalnog u tome što je on zaposlio svoju suprugu Penelopi, kao svoju parlamentarnu pomoćnicu tokom više godina. – Njen rad je bio stvaran – rekao je Fijon i dodao da će dati puno objašnjenje istražiteljima.

– Jedina stvar koja bi me spriječila da budem kandidat je ako se naruši moja čast, ako protiv mene bude podignuta preliminarna optužnica – rekao je on.

Istražitelji su pokrenuli istragu zbog sumnji u moguću pronevjeru javnih sredstava kada su se pojavili izvještaji da je Fijonova supruga plaćena oko 500.000 evra tokom osam godina kao pomoćnica u parlamentu za posao koji zapravo nije radila. Ta praksa nije ilegalna u Francuskoj, sem ako se radi o fiktivnom zaposlenju.

Fijon prema anketama vodi ispred predsjedničke kandidatkinje desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen, u kampanji za predsjedničke izbore koji će se održati krajem aprila i u maju.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj