KOME SMETA ATRIBUT ‘ARAPSKA’? Ruski nacrt sirijskog ustava zahtijeva promjenu imena države!

Sirijska arapska republika, kojom vlada pan-arapska partija Baas, izgleda ostaje bez srednjeg imena. Nacrt novog sirijskog ustava, koji je predstavila Rusija, sugeriše da se riječ “arapska” ukloni iz zvaničnog naziva Sirijske arapske republike, kojom trenutno vlada  pan-arapska  partija Baas. Predlog ustavne promene Rusija je predstavila tokom mirovnih pregovora u Astani.

Još od juna 2016. ruske agencije su prenosile informacuju da “Rusija smatra da bi Sirija trebalo da promijeni zvanični naziv iz Sirijska arapska republika u Republika Sirija, kako bi se nacionalne manjine, kao što su Kurdi i Turkmeni, osjećale prihvaćenije”.

Prema podacima Sputnjika, u nacrtu ustava piše: “Sirijska Republika je nezavisna, demokratska, suverena država zasnovana na principima vladavine naroda i prava, društvenog jedinstva i jednakosti, poštovanju prava i sloboda svih građana. Imena Sirijska Republika i Sirija su jednaka. Kurdski kulturni samoupravni sistemi i organizacije služe se podjednako arapskim i kurdskim jezicima. Na nacionalnom naslijeđu, koje osigurava nacionalno jedinstvo, počivat će kulturna raznolikost sirijskog društva“, piše u nacrtu.

Kurdska autonomija je striktno kulturna – ne politička ili ekonomska. U nacrtu piše: “Bilo kakav gubitak teritorije je neprihvatljiv, a promjene granica se mogu odobriti jedino referendumom u kojem će učestvovati svi građani”. Rusija je u nacrtu takođe “bitno” umanjila predsjedničku moć i ovlaštenja, kako bi Asadova ostavka postala “nepotrebna”. “Predsjednički mandat traje sedam godina… Ponovni izbor iste osobe za predsjednika dozvoljen je samo još jednom”, piše u nacrtu ustava.

Što se tiče parlamenta, dokumentu se navodi sljedeće: “Narodna skupština će biti odgovorna za odluke o pitanjima rata i mira, opoziva predsjednika i postavljanja članova Vrhovnog i ustavnog suda”.

(Global CIR/Middle East Eye/Newsweek)

Objavljeno u:

Komentiraj