NEOČEKIVANA PRENAMJENA: Černobil postaje divovski park za solarnu energiju

Kolaps reaktora u nuklearnoj elektrani u Černobilu, Pripjat, Ukrajina, daleko je najgora nuklearna nesreća u povijesti.

Iako nema sumnje kako je nuklearna energija danas višestruko isgurnija nego što je bila prije 30 godina, isto tako nema sumnje ni da je ovaj incident ostavio tamni trag kod milijuna ljudi.

Njemačko-kineska investicija

Ovo nenastanjeno područje uskoro bi se trebalo u potpunosti promijeniti zahvaljujući desecima investitora, uključujući i prominentne njemačke i kineske tvrtke. Spremni su uložiti milijarde dolara kako bi pretvorili to područje u divovsku solarnu elektranu, piše IFLScience.

Ogromnu ograničenu zonu po kojoj slobodno lutaju divlje životinje ali se rijetko koji čovjek usudi posjetiti na dulje vrijeme preuzeti će novi invesitori. Samo dvije kineske tvrtke namjeravaju uložiti milijardu dolara u ovaj projekt tijekom slijedeće dvije godine.

Ukupni kapacitet 2 gigawattaUništeni reaktor, černobil

Podružnica Golden Concord Holdingsa (GLC), velike kineske grupe specijalizirane za obnovljivu energiju, instalirati će solarne panele ove godine. Državna kineska korporacija će zastim pripremiti postrojenje za rad, a kapacitet bi mu trebao biti 1 gigawatt.

Jedna njemačka grupa za obnovljivu energiju instalirati će postrojenje kapaciteta 500 megawatta, a brojne druge izgratiti će manje solarne elektrane kapaciteta od 20 megawata. Trebalo bi se izgraditi solarnih elektrana ukupnog kapaciteta od 2 Gw, što će stvarati dovoljno energije za opskrbu oko 750.000 modernih kućanstava.

Stara opasnost još uvijek vreba

Cilj ovog plana nije ukazati na kontrast između katastrofalne eksplozije nuklearne elektrane i bezopasne i čiste obnovljive energije. Stvar u tome kako je zemlja ovdje toliko jeftina, te da ne možete raditi puno drugih stvari na njoj zbog sveprisutne i još uvijek opasne radijacije.

Nedavno je na oštećeni reaktor postavljen ogromni sarkofag čiji je cilj zaštititi okolno područje od daljnjih urušavanja reaktora i oslobađanja eradijacije. No visoke razine radijacije u okolišu potrajati će još neko vrijeme.

Još nije jasno koje će se sigurnosne mjere koristiti kako bi se zaštitili radnici dok budu gradili solarni park.

Ukrajina ima problema sa slabim gospodarstvom, kao i proruskim pobunama na istoku i jugo-istoku, te će ju ovakva ogromna međunarodna investicija sigurno razveseliti. Ovaj bi novi solarni uz to trebao pomoći ovoj zemlji da postigne energetsku nezavisnost od svog ne pretjerano prijateljskog susjeda, od kojeg još uvijek kupuje prirodni plin.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj