U PRESUDNIM TRENUCIMA ZA EU: Italija i Španija žele veću ulogu u jačanju EU

Lideri Italije i Španije složili su se da traže veću ulogu u jačanju oslabljene Evropske unije (EU) tokom njenih predstojećih samita, pošto u Francuskoj, Njemačkoj i još nekim zemljama predstoje izbori čiji bi rezultati mogli da oslabe zapadnoevropsko liderstvo.

– Italija i Španija u narednim mjesecima mogu da igraju ključnu ulogu, prije svega kao pobornici oživljavanja EU – rekao je italijanski premijer Paolo Đentiloni na zajedničkoj konferenciji za štampu s svojim španskim kolegom Marijanom Rahojem u Madridu.

Đentiloni i Rahoj pridružiće se danas liderima Portugala, Francuske, Grčke, Malte i Kipra na jednodnevnom samitu u Lisabonu. Oni planiraju da sljedećeg meseca učestvuju na razgovorima sa čelnicima 28 zemalja članica na samitu na Malti, kao i na obeležavanju 60 godina od stvaranja Evropske ekonomske unije u Rimu.

Lideri su se složili da nastave redovne bilateralne sastanke, koji su prekinuti 2013. godine zbog loših odnosa španskog premijera Rahoja i bivšeg italijanskog premijera Matea Rencija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj