DETALJI TELEFONSKIH POZIVA: Trump i Merkel naglasili suštinski značaj NATO-a, sa Putinom će održavati svakodnevne kontakte

Predsjednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp dogovorili su se da će naložiti razmatranje mogućeg datuma i mjesta njihovog ličnog sastanka. Telefonski razgovor je bio pozitivan i djelotvoran, saopštio je Kremlj. 

Prema navodima Kremlja, dvojica predsjednika su naglasila i važnost obnavljanja trgovinsko-ekonomskih veza dviju zemalja, kako bi se dodatno podstakao stabilan razvoj bilateralnih odnosa. Tramp je ruskom kolegi rekao da se američki narod sa simpatijama odnosi prema Rusiji i Rusima, na šta je Putin odgovorio da u Rusiji gaje ista osjećanja prema Amerikancima.

Rusija bila saveznik u dva svjetska rata

Putin je, kako je saopšteno, podsjetio da je Rusija više od dva vijeka podržavala Ameriku, bila njen saveznik u dva svjetska rata i da i sada posmatra Ameriku kao najvažnijeg partnera u borbi protiv međunarodnog terorizma. Dvojica lidera su se dogovorila da održavaju redovne lične kontakte, istakavši da žele aktivno da sarađuju radi stabilizacije odnosa na konstruktivnoj, ravnopravnoj i uzajamno korisnoj osnovi, navodi se u saopštenju.

Putin i Tramp su, navodi Kremlj, razgovarali o situaciji u Siriji, posebno naglasivši da su zajednički napori u borbi protiv glavne opasnosti – međunarodnog terorizma – prioritetni. „Predsjednici su se založili za uspostavljanje realne koordinacije ruskih i američkih dejstava kako bi se uništili  DAIŠ i druge terorističke organizacije u Siriji“, navedeno je u saopštenju.

Tokom razgovora je razmotrena i situacija na Bliskom istoku, kao i arapsko-izraelski sukob, sfera strateške stabilnosti i neširenja nuklearnog naoružanja, kao i situacija u vezi s iranskim nuklearnim programom i Korejskim poluostrvom, dodaje Kremlj. „Bilo je riječi i o glavnim aspektima krize u Ukrajini. Dogovoreno je da se uspostavi partnerska saradnja u vezi s ovim i drugim pitanjima“, naveo je Kremlj.

Sa druge strane, Bijela kuća je bila škrta na riječima kada se radilo o ovom razgovoru.

”Poslije razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trajao 45 minuta, predsjednik SAD-a sada razgovara telefonom s trećim od pet lidera – predsjednikom Rusije Putinom”, napisao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na Twitteru.

Najavljeno je da će američki predsjednik razgovarati i s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom, kao i s premijerom Australije Malcolmom Turnbullom i premijerom Japana Shinzo Abeom.

Trump i Merkel naglasili suštinski značaj NATO-a

Američki predsjednik Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel naglasili su u telefonskom razgovoru “suštinski značaj NATO-a”, saopćila je Bijela kuća. “Presjednik i njemačka kancelarka su se saglasaili o suštinskom značaju NATO-a u okviru širih transatlantskih veza i uloge koju ima ta organizacija u miru i stabilnosti”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će Trump učestvovati u julu na samitu Grupe 20 svjetski najrazvijenijih privrednih sila (G20) u Hamburgu i da će uskoro u Washington primiti Angelu Merkel. Trump je tokom predizborne kampanje rekao da je NATO “zastarjela” organizacija. Portparol Bijele kuće Sean Spicer izjavio je da su Trump i Merkel razgovarali 45 minuta.

“Predsednik i kancelarka su se saglasili oko fundamentalnog značaja NATO za šire transatlanske odnose i njegovu ulogu u obezbjeđivanju mira i stabilnosti naše sjevernoatlanske zajednice”, navodi se u saopštenju Bijele kuće, prenosi AFP.  U saopštenju se navodi da je Tramp pozvao Merkel da uskoro dođe u posjetu Vašingtonu.

Hollande poziva Evropu da zbije redove pred Trumpom

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u subotu Evropu da se ujedini i da ‘snažan’ odgovor njegovu američkom kolegi Donaldu Trumpu koji je Brexit ocijenio ‘sjajnom stvari’.

“Mislim da mu moramo dati snažan odgovor”, istaknuo je Hollande na rubu summita sedmerih zemalja juga Europske unije, nekoliko sati prije svog prvog telefonskog razgovora s novim stanovnikom Bijele kuće.

“Kada predsjednik Sjedinjenih Država govori o Evropi i o modelu Brexita za druge zemlje, mislim da mu moramo odgovoriti”, istaknuo je. “Kada američki predsjednik govori o klimi ističući da još nije siguran u korisnost tog ugovora, moramo mu odgovoriti”, nastavio je Hollande.

Francuski predsjednik je upro prstom i u “protekcionističke mjere koje bi mogle destabilizirati gospodarstva” i u odbijanje Donalda Trumpa da prihvati izbjeglice.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj