DOKUMENT POTPISAO TRUMPOV ŠEF PENTAGONA: ‘Kosovo mora dobiti vojsku, Srbija će ga priznati uoči ulaska u EU’

Sa dolaskom nove američke administracije predsjednika Donalda Trampa, politika SAD prema Kosovu ostaje ista, prenose kosovski mediji.

Kako prenosi RTK na svom sajtu, u dijelu dokumenta od 56 strana američke odbrambene reforme, Kljan Kosova navodi da je novi ministar odbrane SAD Džejms Matis napisao da Kosovo treba da formira svoju vojsku, i da se vjeruje da će Srbija priznati Kosovo prije nego što obje zemlje uđu u EU.

Kosovo primjer pozitivnog angažmana SAD-a

“Kosovo je primjer koji pokazuje šta se može desiti kada međuanrodna zajednica predvođena SAD radi na zaštiti vrijednosti i svojih interesa. Uopšteno gledano, bit će predloženo smanjenje broja trupa u skladu sa situacijom na terenu, ali za sada Kfor je odlučan da osigura bezbjednost u regionu. Prije nego što se smanji broj američkih vojnika na Kosovu, Bezbjednosne snage Kosova treba da dobiju mandat za unutrašnju  sigurnost i teritorijalnu zaštitu, za šta su neophodne ustavne promjene, uz podršku skupštine”, napisao je Matis.

On je pohvalio napore EU u odnosima prema Kosovu i Srbiji, dodajući da se očekuje da Srbija prizna Kosovo prije članstva u Uniji.

Srbija će priznati Kosovo prije članstva u EU

“Uloga EU je ključna za ekonomski i politički razvoj Kosova i dalje učešće treba podržati. Uloga EU je veoma važna u pokušajima normalizacije odnosa između Kosova i Srbije putem dijaloga. Dijalog omogućava dvjema zemljama da napreduju na putu ka EU, a s tim u vezi da Srbija prizna Kosovo prije procesa članstva”, piše u dokumentu koji citira Kljan Kosova.

Istovremeno, predsjednik Kosova Hašim Tači pozdravio je danas stav američkog sekretara odbrane.

“I ranije sam naglasio, nakon uspostavljenih kontakata sa novom administracijom SAD-a, da će Kosovo ostati fokus Sjedinjenih Država vodeći opreznu politiku za afirmaciju i konsolidaciju naše države, za produbljivanje naših posebnih i doživotnih odnosa”, kazao je Tači.

Tači je izrazio ubjeđenje da će američka administracija nastaviti podržavati Kosovo, “posebno kroz formiranje Oružanih snaga Kosova”.

 

(Global CIR/Danas.rs)

Komentiraj