ZAMRZNUTA PROŠLOST: U Sarajevu svečano otvoren Muzej ratnog djetinjstva!

Sinoć  je u Sarajevu, uprkos mnogim opstrukcijama i problemima, svečano otvoren Muzej ratnog djetinjstva. Svjedočenja, ratne eksponate i priče koje govore o djetinjstvu u ratu posjetioci će već od danas moći pogledati u muzeju, koji je smješten u općini Stari Grad na adresi Logavina 32.

Muzej se prostire na 300 metara kvadratnih gdje je smješteno 3.000 eksponata. Prvu postavku činit će 50 predmeta uz dodatni multimedijalni sadržaj. Kako postavka neće biti fiksna, svi prikupljeni predmeti bit će izloženi naknadno.

“Muzej ratnog djetinjstva je večeras otvoren za prve posjetioce, prvo za učesnike koji su umuzejili svoje uspomene, a zatim i za prijatelje i partnere. U timu muzeja smo ponosni na našu stalnu postavku u Sarajevu, a ja kao osnivač MRD-a, zaista sam ponosan na svoj tim. Radi se o mladim ljudima, koji su odlični u poslu kojim se bave, ali također su izuzetno požrtvovani kad je u pitanju MRD. Tako da bih volio ovaj trenutak simbolično posvetiti njima i našim učesnicama i učesnicima koji su nam povjerili svoja sjećanja na čuvanje”, kazao je za Klix.ba Jasminko Halilović, direktor muzeja.

Približava ljude


Treba istaći da je ovo je prvi svjetski muzej koji se bavi isključivo ovom temom.

“Ovo je muzej koji približava ljude i otvara dijalog, i možda je bas zbog toga bio kontinuirano opstruiran. Stoga je njegovo večerasnje otvaranje simbol pobjede zajedništva nad podjelama, i simbol pobjede jedne mlade grupe ljudi, u rekao bih, izuzetno teškom vremenu za našu zemlju”, zaključio je Halilović.

Muzej ratnog djetinjstva se prostire na 300 metara kvadratnih, gdje je smješteno 3.000 eksponata, a treba istaći da je ovo prvi svjetski muzej koji se bavi isključivo ovom temom.

Podsjećamo, jedna od vodećih domaćih IT kompanija nedavno je podržala Muzej, izradivši mobilnu aplikciju za potrebe muzeja.

Tako će posjeta Muzeju, zahvaljujući mladim domaćim IT ekspertima, biti upotpunjena atraktivnom i savremenom mobilnom aplikacijom po uzoru na vodeće svjetske muzeje.

Među ostalim eksponatima koje je je mladi tim Muzeja do sada prikupio nalaze se prve špic-patike za balet dobijene u ratu, zapaljena knjiga spašena iz Vijećnice, mala peć napravljena od oluka, prve ratne naočale, video snimka nastupa plesne grupe iz rata, diplome s plesa, najdraže knjige, školske novine, komad materijala od ratne maturske haljine. ljuljačka na kojoj se vlasnica kao djevojčica ljuljala u podrumu, a ručni rad su njenog dede…

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj