AMERIKA OBIČNIH LJUDI: Amerikanci za džamiju u Texasu u toku 24 sata donirali 600.000 dolara!

Više do 2.600 građana Sjedinjenih Američkih Država za svega 24 sata putem interneta doniralo je 600.000 dolara za obnovu džamije u Texasu, koja je spaljena nakon što je predsjednik Donald Trump zabranio ulazak muslimanima iz sedam zemalja u zemlju.

Islamski centar u Victoriji pokrenula je kampanju za donaciju – ‘GoFundMe’,  za rekonstrukciju džamije koja je spaljena u subotu u jugoistočnom Texasu, javlja indonezijski portal „Hidayatullah“. Predsjednik Islamskog centra Shahid Hashmi rekao je da je iznenađen velikim odazivom i tolikim prilivom novačnih donacija.

Prema izvještajima lokalnih medija, džamija je zapaljena u dva sata ujutro. Džamija je sagrađena 2000. godine, godinu prije napada 11. septembra na zgrade Svjetskog trgovinskog centra (WTC). – Ovo je nevjerovatno, mi smo zahvalni svima. Dolaze nam muslimani iz Houston, Dallas… Pojedinci putuju i četiri sata da bi došli do nas i ovo je vrlo dirljivo. Sve vodi ka dobroti – kazao je Hashmi.

Vlada i vatrogasci Victorije rade zajedno s pripadnicima FBI-ja i Biroa za alkohol, duhan i vatreno oružje kako bi se utvrdio uzrok požara. – Nadam se da ovo nije bio zločin iz mržnje – rekao je Shahid.

Australija podržava zabranu?

Gotovo svi svjetski lideri i javne ličnosti osudili su odluku Donalda Trumpa da zabrani imigraciju iz sedam muslimanskih zemalja. Trump je u petak potpisao naredbu kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD građanima sedam država, a ta je odluka izazvala buru protesta širom SAD i negodovanje širom planete.

Međutim, iako su osude stigle prvo od američkih saveznika, kao što su Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Kanada, ima i onih koji zapravo podržavaju Trumpovu odluku.

“Vitalno je da svaka nacija ima kontrolu nad tim ko im prelazi granicu. Pričao sam sa predsjednikom Trumpom oko važnosti sigurnosti granica i prijetnje od ilegalne i neregularne imigracije”, rekao je premijer Australije, Malcolm Turnbull.

Australija je tako postala i prva država koja se svrstala na Trumpovu stranu, iako su mnogi evropski desničari također podržali ovu odluku. Provjereni islamofob, Holanđanin Geert Wilders, na Twitteru je podržao Trumpovu odluku, baš kao i bivši lider UKiP-a, Nigel Farage u izjavi za BBC.

Iako je ogromna većina političara i dobar dio javnosti osudio Trumpovu odluku, nije isključena situacija da još neke države počnu slijediti ovaj primjer, a Australija bi definitivno mogla postati jedna od njih.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj