DJECA PITAJU! Ali šta im odgovoriti…

Tata, zašto sam desnoruk? Pitanje koje je mališan postavio zbunilo je oca Bakija O’Haru i ostavilo ga zatečenog nekoliko minuta. Razmišljajući o tome šta se sve vrzma u glavama njegovog i drugih mališana, odlučio je da napravi anketu u kojoj su učestvovali korisnici društvene mreže Redit, pišući o neobičnim dječjim pitanjima.

Pojedina dječja pitanja će vas sigurno iznenaditi, zateći nespremnim ili vas čak i preneraziti. No, dijete nema razvijen pojam o tome šta pita i zato ga ne treba kriviti da je nepristojno ili izbjegavati odgovor.

Djeca razmišljaju na drugačiji način i neke informacije koje traže od nas mogu nam se učiniti neobičnim. Mnogo toga dijete sebi samo odgovori ili prema nekoj svojoj logici zaključuje o tome kako svijet oko njega funkcioniše, što može biti vrlo simpatično i kreativno. Na primjer, dijete može zaključiti da vjetar duva zato što se drvo miče. Ipak, s obzirom na to da dijete tek uči o kojim se temama više priča, a o kojima manje, koje su teme intimne a koje nisu, tek uči društvena pravila i formalnosti – nije neobično da nas nekim pitanjima zatekne nespremnim i nesigurnim u odgovoru.

Ponekad odgovor može biti vrlo jednostavan, a neki roditelji imaju tendenciju nadugo i naširoko objašnjavati pa se samo zapetljaju u davanju odgovora. Prilagodite odgovor djetetovim potrebama. Zapitajte se šta je to što ga zaista zanima. Osim toga, neko će dijete željeti duža objašnjenja i željeće to zaista razumjeti, dok će nekima biti dovoljan kratak odgovor. Ovo su pitanja koja su djeca postavljala svojim roditeljima, koja su, osim što su neobična, zanimljiva i smiješna.

* Hej, tata, da li bi obrijana gorila izgledala kao veoma ružna beba ili bi i dalje ličila na gorilu?

* Ako otvorimo prozor kada je unutra hladno, a napolju toplo, da li topao vazduh ulazi unutra ili hladan vazduh izlazi napolje?

* Kako se zove prostor između “iglica” na češlju?

* Odakle dolaze misli?

* Da li dinosaurusi imaju grudi?

* Zašto imam par očiju ako vidim samo jednu stvar?

* Kako si se ti, mama, osjećala posljednjeg dana kada si bila dijete?

* Zašto ne postoji hrana za mačke s okusom miša?

* Kad je čovjek otkrio da krave daju mlijeko, šta je zapravo tražio na toj životinji?

* Kad ćemo naučiti da dišemo pod vodom?

* Odakle dolaze misli?

* Zašto se neki ljudi ljube normalno, a neki jezikom?

* Zašto su na svim novčanicama samo muškarci, a nema nijedne žene?

* Šta je to vrijeme?

* Mama zašto si ti baš mene rodila, a ne nekog drugoga, zašto si baš uzela mene, a ima tako mnogo djece u vrtiću?

* Ako je ovaj svijet lijep i divan, zašto bebe plaču kad se rode?

* Mama, ko će biti moja svekrva? Ja se jako brinem ko će roditi mog muža?

 

(Global CIR/NN)

Komentiraj