DOK JAČAJU VEZE SA EU, KINESKI ZVANIČNICI NAJAVLJUJU RAT SA SAD-om: Rat Kine i SAD-a tokom mandata predsjednika Donalda Trampa “nije samo slogan” već postaje “praktična stvarnost”

Rat Kine i SAD tokom mandata predsjednika Donalda Trampa “nije samo slogan” već postaje “praktična stvarnost”, izjavio je visoki zvaničnik kineske vojske. Izjavu kineskog zvaničnika je objavio sajt Narodne oslobodilačke armije Kine, kao odgovor na agresivnu retoriku nove američke administracije protiv Kine, piše “Independent”.

Kako se navodi, to je zapravo stav kineske Centalne vojne komisije, koja ima cjelokupnu kontrolu nad kineskom vojskom. Zvaničnik odjeljenja te komisije za odbrambenu mobilizaciju rekao je da “rat tokom Trampovog mandata” ili “izbijanje rata večeras” nisu samo slogani, nego postaju praktična stvarnost, objavljeno je u “South China Morning Post-u”. Kineski zvaničnik je, takođe, pozvao i na angažovanje vojske u napetom regionu Južnog i Istočnog kineskog mora, kao i da odbrambeni raketni sistemi pokriju Korejsko poluostrvo, još jednu goruću tačku u tom regionu, navodi se u listu.

SAD bi trebalo da razmotre i svoju strategiju u azijsko-pacifičkom regionu, naglasio je kineski zvaničnik. Novi američki predsjednik Donald Tramp i njegovi najbliži saradnici su u svojim izjavama zastupali tvrdu politiku protiv Kine, a Tramp je Kinu nazvao “manipulatorom valute” i optužio je za nepoštenu trgovinu. On je, takođe, ignorisao američku politiku “jedne Kine” i to javno pokazao telefonskim razgovorom sa predsjednicom Tajvana Tai Ing Ven, što je naljutilo zvanični Peking, koji Tajvan smatra dijelom Kine, podsjeća “Independent”.

Blokiranje vještačkih ostrva

Novi državni sekretar SAD Reks Tilerson je zagovarao angažovanje američke mornarice koja bi blokirala vještačka ostrva u Južnom kineskom moru, što bi Peking mogao da shvati kao ratni čin. Indicije da se Kina priprema za sukob pojavile su se ranije ove nedjelje, kada su objavljene nepotvrđene informacije da je Kina postavila projektile dugog dometa bliže svojoj sjeveroistočnoj granici u provinciji Heilođijang, jer im je sa tog mjesta SAD u dometu.

Na kineskim društvenim mrežama objavljene su fotografije za koje se tvrdi da prikazuju kineske rakete Dongfeng-41, unapređeni interkonitentalni sistem balističkih raketa, postavljene blizu granice Kine i Rusije. Provokativni kineski državni tabloid “Global tajms” sugerisao je da je kineska vojska namjerno pustila fotografije kroz društvene mreže kao upozorenje Trampu. Predsjednik Kine Si Đinping je, međutim, nedavno pozvao na smanjenje nuklearnog oružja.

Kina srušila SAD sa mjesta vodećeg partnera Njemačke

Istovremeno sa zahlađenjem odnosa između Kine i SAD-a, Evropa se sve više otvara za saradnju sa azijskim zmajem. Partnerstvo Njemačke i Kine dovelo je do toga da je ova azijska država vodeći trgovinski partner stožerne države  EU-a.

Kina je vodeće tržište Njemačke u 2016. godini, navode lokalni mediji, pozivajući se na Udruženje privrednih komora Njemačke. Udruženje navodi da su Sjedinjene Američke Države postale treći po veličini trgovinski partner Njemačke, dok je Francuska nastavila da drži drugu poziciju. Kina se smatrala najvećim tržištem Nemačke u Aziji, pre nego što je postala njen najveći trgovinski partner. Udruženje navodi da se Kina prvi put nalazi na vodećoj poziciji.

Njemački mediji osuli paljbu po predsjedniku SAD

Njemački mediji danas su oštro kritikovali uredbu američkog predsjednika Donalda Trampa o zabrani ulaska građana iz sedam pretežno muslimanskih zemalja ističući da se time urušavaju osnovne vrijednosti američkog društva i demokratije. “Generalno sumnjičenje kao glavni princip u borbi protiv islamističkog terora predstavlja povratak u manje lijepa vremena. Amerika, svjetionik planete? Bilo bi tragično kada bismo na to morali da kažemo: beše jednom…” , ocjenjuje ugledni Frankfurter algemajne cajtung.

Hanoverše algemajne cajtung u svom komentaru navodi da Tramp svojom zabranom krši sopstveni Ustav te da su radikalni muslimani i oni koji su odani zakonu sada dobili impuls da se zbliže – u SAD, ali i na Srednjem istoku, što su organi bezbjednosti uvijek pokušavali da spriječe, prenosi Radio Dojče vele. “Svijet u borbi protiv terora mora da nastoji da povuče liniju razdvajanja između kriminalaca i onih koji poštuju zakon. Kada Tramp povlači liniju razdvajanja na vjerskoj bazi, postaje već monstruozan. Time podmeće vatru u sve magacine sa municijom ovoga svijeta”, navodi list iz Hanovera.

Badiše cajtung iz Frajburga ocjenjuje da je proglašavanje državljanstva ili religije za opšti kriterijum isključenja – to je nova dimenzija. “Nova odredba pogađa najmanje 134 miliona ljudi, većinom muslimana. Čak i Republikanci shvataju da tako oštra konfrontacija daje argumente radikalnim islamistima. Ali, Tramp vodi politiku motornom testerom umjesto skalpelom”, piše list.

Iz zemalja pogođenih sankcijama već 40 godina nijedan migrant nije izvršio napad u SAD-u

Landescajtung ocjenjuje da će svijet morati da se navikne da politika Bijele kuće sledi logiku koja samo teoretičarima zavjere izgleda normalno. “Zabrana ulaska u zemlju koja važi i za bebe i starce iz sedam zemalja iz kojih u posljednjih 40 godina nijedan imigrant ili posjetilac nije izveo napad u SAD – sada treba da poveća bezbjednost? A Saudijska Arabija nije na Trampovoj negativnoj listi iako je 15 od 19 terorista od 11. septembra 2001. bilo iz Saudijske Arabije”, navodi list. To, kako se dodaje, može da izgleda logično samo ljudima kao što je Trampov savjetnik za bezbjednost Majkl Flin, koji smatra da šiitski Iran vuče konce svakog islamističkog terora – dakle i sunitskog. “Šta je 1.300 godina šizma i rata! Svijet će postati nesigurnije mjesto ako trampovski i islamistički fanatici budu jedni drugima dodavali loptu”, piše lineburški list.

Sarbriker cajtung se pita da li je Tramp uopšte razmišljao o tome kako će njegove dekrete moralno da procjene i irački vojnici koji se trenutno zajedno sa SAD bore protiv terorista IS? Vjerovatno nije. “SAD, koje se stalno predstavljaju kao svjetionik slobode, demokratije i ljudskih prava ovim skandaloznim i nehumanim odlukama stupaju na opasan put”, ocjenjuje list iz Sarbrikena. Manhajmer morgen piše da će se zabrana ulaska za muslimane koju je uvio Donald Tramp odraziti se na suštinu Amerike i da on sprovodi diskriminaciju ljudi koja se bazira na vjeri i porjeklu. “Time on izdaje fundamentalne vrijednosti za koje se SAD zalažu od svog osnivanja. I krši elementarna pravila američke pristojnosti”, naglašava list.

Merkiše odercajtung ističe da bi samit EU koji se održava krajem ove nedjelje biće dobra prilika za Evropljane da zajednički opomenu Trampa. Štutgarter cajtung piše da ostaje da se vidi koliki pritisak na Trampa može da izvrši civilno društvo, a posebno kakvu poziciju će zauzeti američko pravosuđe. Kontrola izvršne vlasti spada u najvažnija prava jednog američkog sudije. Sada treba vidjeti da li ta kontrola funkcioniše. “Nacionalisti i desničarski populisti u Evropi vjerovatno sa posebnom pažnjom prate razvoj situacije u SAD. Ako predsjednik vodeće zapadne sile dovodi u pitanje temelje liberalnog državnog uređenja, a pravna država se u to ne miješa, onda to ide njima u prilog” , piše štutgarski list.

Nirnberger nahrihten kažu da se SAD, jedna od najstarijih demokratija, nalaze pred velikim izazovom i da će narednih mjeseci mnogo zavisiti od ponašanja sudstva, Senata i Predstavničkog doma koje su jedine institucije koje mogu da spriječe Trampovu vladavinu dekretima. “Kip slobode ne smije da se pretvori u spomenik koji podsjeća na to da je Amerika nekad bila slobodna i otvorena”, zaključuje list iz Nirnberga.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj