LITVANCI PREDLAŽU REVIZIJU REZULTATA DRUGOG SVJETSKOG RATA: Moskvi treba oduzeti Kaljingrad!

Poslanik litvanskog parlamenta Linas Balsis predlaže da se od Rusije oduzme Kalinjingradska oblast, dok Rusi upozoravaju “da se ne treba igrati” sa revizijom rezultata Drugog svjetskog rata.

Litvanski portal “Balt News” prenosi izjavu Balsisa da je “vrijeme Kalinjingrada završeno”, te da Kalinjingradska oblast “nije Rusiji data zauvijek”. – Rečeno je: Predajemo je administraciji SSSR-a sve dok u Evropi ne bude potpisan konačni dogovor – navodi litvanski poslanik. Prema njegovim riječima, vraćanjem teritorije treba da se bave Litvanija ili EU, odnosno Vilnjus ili Brisel.

Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da diskusije o revidiranju rezultata Drugog svjetskog rata mogu da otvore “Pandorinu kutiju”. Kalinjingradska oblast dio je Ruske Federacije od 1945. godine i u toj oblasti nalaze se značajni ruski vojni potencijali.

Ruski adut u centru Evrope

Ruska eksklava Kalinjingrad predstavlja pravu anomaliju, kako u političkom tako i u geografskom smislu. Odvojen od Rusije i pozicioniran na Baltičkom moru, ovaj region je u potpunosti okružen državama koje su članice NATO pakta. Prve komšije su Poljska i Litvanija, a da ne pričamo o tome što je bliži Berlinu i Pragu nego Sankt Peterburgu i Moskvi.

Sve do 1945. godine, Kalinjingrad je bio poznat pod imenom Kenigsberg, kao prijestonica nekadašnje Istočne Pruske. Nakon pobjede saveznika u 2. svjetskom ratu, dobija ime po Mihailu Ivanoviču Kalinjinu, jednom od čelnih ljudi SSSR-a.

Njegov spomenik još uvkmek ponosno stoji u centru grada, a pored se nalazi i bista Vladimira Iliča Lenjina.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj