DVODNEVNA RADNA POSJETA: Cipras u posjeti Beogradu

Predsjednik Vlade Grčke Aleksis Cipras doputovao je u dvodnevnu radnu posjetu Srbiji. On je doputovao nešto prije 10 časova, na beogradski aerodrom Nikola Tesla, gdje ga je uz prisustvo gardista Vojske Srbije dočekao srpski premijer Aleksandar Vučić.

Prema programu posjete, premijer Srbije Aleksandar Vučić će grčkom kolegi prirediti svečani doček u Palati Srbija, a potom je planiran razgovor dvojice premijera.

Kako je najavljeno, poslije toga će biti održan plenarni sastanak delegacija Srbije Grčke, kao i obraćanje medijima dva premijera.

U popodnevnim satima održaće se Biznis forum u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS).

Drugog dana posjete, premijer Cipras će položiti vijenac na spomenik Rige od Fere u Beogradu.

Ovo je prva posjeta grčkog premijera poslije sedam godina, a Cipras je posljednji put u Srbiji bio u decembru 2014, ali tada kao lider stranke „Siriza“.

Uoči posjete Cipras je poručio da Srbija ima ključnu ulogu na širem Balkanu i da je za to poželjno, prije svega za stabilnost i razvoj regiona, da ta zemlja postane punopravni član evropske porodice.

“Grčka se zalaže i dalje će aktivno podržavati Srbiju na njenom putu za ulazak u EU, smatrajući da će to biti korak od obostrane koristi”, rekao je on u intervjuu za Politiku.

Predsjednik grčke vlade ukazuje da, ako EU ne može da stvori konkretnu strategiju za Balkan, istočni Mediteran i širi region, onda ne može da pronađe rješenja ni za samu sebe.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj