EU MORA NAPRAVITI SPEKTAKULARNE KORAKE! Donald Tusk: SAD pod Trampom su jedna od spoljašnjih prijetnji za EU!

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je danas da su “SAD pod (novim predsjednikom Donaldom) Trampom jedna od spoljašnjih prijetnji za Evropsku uniju kao i Kina, Rusija i ‘radikalni islamizam’.

Tusk je dodao da EU mora da preduzme “spektakularne korake” da bi izbjegla raspad.  Ako bi oni izostali, podeljena Evropa postat će zavisna od SAD, Kine i Rusije, dodao je predsjednik Evropskog vijeća.

Evropska unija može da ima koristi od Trampove tržišne strategije i da ojača svoje ekonomske veze širom svijeta, kazao je Tusk na konferenciji za novinare u Talinu, prijestonici Estonije, gdje prisustvuje sastanku s liderima tri Baltičke države.

Njegov govor u Talinu je sažetak “otvorenog pisma” koji Tusk napisao liderima EU. Poljski diplomata Tusk uvjeren je da je EU suočena s prijetnjom od presedana još od 1957, kad je potpisan dokument Rimski ugovor,  temelj Evropske ekonomske zajednice, preteče Evropske unije.

“Prvi put u našoj historiji, u rastućem multipolarizmu u svijetu, mnogi otvoreno postaju antievropljani, ili makar euroskeptici. Posebno promjene u Vašingtonu stavljaju Evorpsku uniju u tešku situaciju, s novom administracijom koja izgleda želi da stavi pod znak pitanja 70 godina američke međunarodne politike”, napisao je Tusk između ostalog u pismu. On je dodao da se EU bori i s domaćim nacionalizmom, “nacional egoizmom” i rastućim sumnjama u “fundamentalne vrijednosti liberalne demokratije”, i upozorio da raspad EU ne bi donio nikakvo dobro.

“Dezintegracija Evropske unije neće dovesti do uspostavljanja nekog mitskog, punog suvereniteta njenih država članica, nego do njihove realne i faktičke zavisnosti od velikih supersila: SAD-a, Rusije i Kine… Samo ujedinjeni možemo da budemo istinski nezavisni”, dodao je on.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj