HISTORIJA SE PONAVLJA? I porodici Anne Frank odbijena je viza za SAD

Nakon što je u šibenskoj Tehničkoj školi ravnatelj htio intervenirati u postav izložbe o sudbini Anne Frank, nezadovoljan time što su ‘ustaše prikazani kao koljači’, cijela je Hrvatska podsjećena na židovsku djevojčicu čiji je dnevnik skrivanja od nacista jedan od najpoznatijih svjetskih dokumenata o Holokaustu i Drugom svjetskom ratu. Stoga ukratko donosimo najvažnije informacije o Anne Frank i njezinom dnevniku te podsjećamo na neke paralele s aktualnim događajima u svijetu

Nakon odluke novog američkog predsjednika Donalda Trumpa da zabrani ulazak ljudima iz šest država iz Afrike i Azije tamošnja je javnost reagirala vrlo podijeljeno. Trumpove pristaše oduševljeno govore kako on samo ispunjava svoja obećanja, dok protivnici ukazuju na brojne provedbene probleme, ali i moralne aspekte ove odluke, a neki već prosvjeduju u zračnim lukama diljem Amerike. Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je Trumpovu odluku, kao i Američka filmska akademija, jer za Oscara nominirani iranski režiser sada ne može doći na ceremoniju u Los Angeles.

Američki mediji pak povlače paralele s vremenom pred Drugi svjetski rat, kada su brojni Židovi pokušali emigrirati u SAD, bježeći pred Hitlerovim nacistima koji su se proširili cijelom kontinentalnom Europom. Washington Post tako podsjeća da su azil kao izbjeglice u SAD-u tražili Otto i Edith Frank, roditelji Margot i Anne, potonje tada tek djevojčice, a danas svijetom poznate autorice ‘Dnevnika Anne Frank’.

‘Restriktivni useljenički zakoni pred Drugi svjetski rat’

Sudbinu obitelji Frank istražio je američki sveučilišni profesor povijesti Richard Breitman, a kaže da su ‘tadašnji restriktivni američki useljenički zakoni onemogućili Ottu Franku’ da isposluje vize za svoju obitelj. Dokumentacija posvećena očajničkom pokušaju Otta Franka da izbjegne s obitelji u travnju 1941. u SAD sadrži osamdeset stranica pisama, formulara, potvrda i molbi te se čuva u YIVO Instituteu for Jewish Research.

Da bi ljudi bili primljeni u SAD, morali su imati sponzore, dokazati da će biti od koristi za novu zemlju, posjedovati određeni iznos novca i ispuniti još niz zahtjeva, što i dalje nije bilo dovoljno za sigurno odobrenje. Otto Frank je imao i veze u američkim poslovnim krugovima, no ni intervencije te vrste u korist Frankovih nisu urodile plodom.

Tragična istinita priča obitelji Frank, zabilježena u ‘Dnevniku Anne Frank’, još jednom tako pokazuje svoje univerzalno značenje, zbog kojega se još više treba sramiti nedavnog incidenta u šibenskoj srednjoj školi, u kojoj je zabranjena izložba o Anne Frank.


Tko je, zapravo, bila svjetski poznata Anne Frank?

Annelies Marie Frank, poznatija kao Anne Frank, rođena je u liberalnoj židovskoj obitelji u Frankfurtu 12. lipnja 1929. godine. Zbog dolaska nacista na vlast obitelj Otta i Edith Frank 1934. preselila se u Amsterdam, ali to ih je od zločinačkih Hitlerovih planova tek privremeno spasilo. Nacistička Njemačka je 1940. izvršila invaziju na Nizozemsku, pa je Otto Frank pokušao neuspješno aranžirati migraciju svoje obitelji u SAD.

Ubrzo su i u Nizozemskoj uvedeni rasni zakoni i Edith Frank je početkom srpnja 1942. dobila poziv da se kao Židovka prijavi nadležnim službama za odlazak u radni logor te je četveročlana obitelj Frank (Anne je imala i tri godine stariju sestru Margot) 6. srpnja započela svoje skrivanje u trokatnom prostoru iza ureda tvrtke Opekta, u kojoj je radio Otto. Tjedan kasnije pridružila im se tročlana obitelj Van Pels, a uskoro i stomatolog Fritz Pfeffer.

 

 

(Global CIR/t.portal)

Komentiraj