POČINJE RASPRAVA O BREXIT-u: Theresa May na meti oštrih kritika zbog Trumpa!

Britanski parlament danas će početi raspravu o nacrtu zakona koji će omogućiti vladi da pokrene pregovore sa Evropskom unijom (EU) o istupanju iz članstva.

Nacrt zakon predviđa pokretanje člana 50 Lisabonskog sporazuma o pokretanju procedure izlaska iz EU, a nakon dvodnevne rasprave, danas i sutra, parlament će ponovo to tome raspravljati 6, 7. i 8. februara kada se očekuje glasanje.

Vrhovni sud Velike Britanije nedavno je ocijenio da vlada ne može da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma o pokretanju Brexita, ako se prethodno ne konsultuje s parlamentom.

Britanska premijerka Theresa May obećala je da će pokrenuti pregovore sa EU do kraja marta.

Theresa May na meti oštrih kritika

Britanska premijerka Theresa May na meti je oštrih kritika u svojoj zemlji, nakon što je tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) predsjedniku Donaldu Trumpu prenijelia “poziv kraljice Elizabete” da posjeti Veliku Britaniju.

May je protekle sedmice imala priliku kao prvi svjetski lider posjetiti novog američkog Donalda Trumpa. Tokom posjete ga je pozvala da posjeti Veliku Britaniju.

Ovakav potez šefice britanske vlade rezultirao je pokretanjem peticije za povlačenje poziva Trumpu. Peticija za koju je do sada prikupljeno 1,6 miliona potpisa proslijeđena je britanskom parlamentu.

Bivši savjetnik ministra vanjskih poslova Velike Britanije Peter Ricketts optužio je premijerku May da je požurila s pozivom Trumpu. Ricketts je u izjavi za “The Times” kazao kako je preuranjeno s pozivom novom američkom predsjedniku da posjeti Veliku Britaniju.

“Prije nego što se kraljici uputio prijedlog za ovaj poziv, bilo bi mnogo bolje da se sačekalo i ustanovilo kako će Trump obnašati svoju funkciju. Kraljica je trenutno u teškoj situaciji”, poručio je Ricketts, te dodao kako ranije niti jedan američki predsjednik nije ovako brzo pozvan u Veliku britaniju.

Osim toga, May u Velikoj Britaniji optužuju da je prije poziva Trumpu znala za njegovu uredbu o zabrani ulaska u SAD stanovnicima sedam muslimanskih zemalja.

Zbog poziva premijerke May Trumpu sinoć su ispred zgrade vlade u Londonu održani protesti na kojima se okupilo više hiljada građana. Osim Londona, protesti sa istom parolom održani su i u 30 drugih gradova, među kojima su Manchester, Cardiff, Edinburgh, Glasgow, Birmingham i Liverpool.

U jučerašnjem saopćenju iz Vlade Velike Britanije navedeno je kako je May sretna zbog poziva upućenom Trumpu.

Lideri koji u okviru “državnih posjeta” dolaze u Veliku Britaniju tretiraju se kao gosti kraljice Elizabete II. Tokom godine u Veliku Britaniju dolaze po dva lidera, jedan na proljeće i jedan na jesen.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj