UBIRE POENE! Merkelovoj skače rejting zbog “faktora Tramp”!

Popularnost kancelarke Angele Merkel u Njemačkoj ide uzlaznom putanjom, osam mjeseci prije federalnih izbora, a njeni saradnici dijelom u šali, objašnjavaju da uticaj na to svakako ima “faktor Tramp”.

Savjetnici Angele Merkel smatraju da bi ona za skok popularnosti, koja je bila na najnižoj tački prošle zime na vrhuncu migrantske krize, trebalo dijelom da zahvali novom američkom predsjedniku, prenosi Glas Amerike.

Prema podacima pojedinih anketa, Merkel trenutno ima podršku od 74 odsto, što je mnogo više od ostalih evropskih lidera.

Tokom predizborne kampanje u SAD, Tramp je osuđivao Merkel zbog prijema izbjeglica sa Bliskog istoka u Nemačku, navodeći da će to uništiti Nemačku, mada ju je jednom prilikom nazvao “svojim omiljenim svjetskim liderom”.

Prije godinu dana, Tramp je rekao da će njemački narod zbaciti Merkel, ali kako izgleda – ta predviđanja dovela su do suprotnog efekta u Njemačkoj.

Nedavne ankete pokazuju da gotovo 60 odsto Nijemaca sada smatra da zemlja može da izađe na kraj sa izbjeglicama, a popularnost kancelarke porasla je i poslije odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, i to za 9 odsto.

Njemačka populistička nacionalistička stranka AfD, koju je podržao “Brajtbart njuz” ima podršku od 12 odsto, što se nije promijenilo ni posijle napada izbjeglice iz Tunisa na božićnu pijacu u Berlinu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj