UN POTVRDIO: Saudijska Arabija namjerno gađa civile u Jemenu, moguće sankcije zbog ratnih zločina

Istraga koju su Ujedinjene nacije sprovele, povodom 10 različitih vazdušnih udara u Jemenu od strane koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, utvrdila je da u slučaju čak osam napada ne postoje nikakvi dokazi da su u pitanju bili udari na legitimne vojne mete i mogu predstavljati ratne zločine.

Izvještaj je pokriop 10 udara Saudijske Arabije u kojima je život izgubilo 292 civila, među kojima je bilo najmanje 100 žena i djece. “U osam od 10 istraženih slučajeva, panel nije pronašao dokaze da su targetirani legitimni vojni objekti”, stoji u izvještaju predstavljenom Vijeću sigurnosti. “U svih 10 istraga, panel smatra da je skoro potpuno sigurno da se koalicija nije držala međunarodnog humanitarnog prava proporcionalnosti i predostrožnosti u napadima”, zaključuje se u izvještaju.

UN navodi i da su kršenja međunarodnog prava u saudijskoj kampanji dovoljno rasprostranjena da oslikavaju ili neefikasan proces targetiranja, ili širu politiku zločina nad civilima i civilnom infrastrukturom. Od početka rata u Jemenu, preko 10.000 civila izgubilo je život, zbog čega je, prema podacima UN, jemenska kriza rangirana kao jedna od najgorih na sStari grad Sana; Autor: Reutersvijetu. UN smatra da bombardovanje nije donijelo očekivane političke rezultate – povlačenje Huti-Saleh alijanse – a da je pritom dovelo do humanitarne katastrofe i gotovo poptunog uništenja infrastrukture.

Panel je upozorio da će oni koji podržavaju koaliciju možda biti meta sankcija, kao i same zemlje koalicije – Saudijska Arabija, Bahrein, Kuvajt, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kako su Sjedinjene države jedna od država koja pruža logističku i obavještajnu pomoć koalicije, dok Velika Britanija, Francuska i Malezija pomažu na samom terenu, pitanje je koliko bi prijedlog takvih sankcija lahko prošao.

Saudijska je Arabija odbacila optužbe da namjerno gađa civile u Jemenu, nakon čega je krivicu pokušala da svali na Iran i činjenicu da Teheran naoružava Hute kako bi povećao uticaj u regionu. Zvanični Teheran odbacio je tvrdnje Rijada kao neosnovane. Panel eksperata UN naveo je kako postoje dokazi da Iran naoružava Hute, i da pobunjenici takođe čine ratne zločine nad zarobljenicima koji su izloženi mučenju i nehumanim uslovima.

 

(Global CIR/Middle East Eye/Newsweek)

Objavljeno u:

Komentiraj