KUDA ĆE ODVESTI NOVI VAL NASILJA U DONJECKU! Vode se žestoke borbe, snabdijevanje strujom i vodom prekinuto!

U rovovskom ratu na istoku Ukrajine situacija se već treći dan zaoštrava. Agencije javljaju da se u Avdivijki kod Donjecka vode žestoke borbe. Snabdijevanje strujom i vodom je prekinuto. Dojče vele tvrdi da tom kraju Ukrajine prijeti humanitarna katastrofa. 

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov oglasio se tim povodom i rekao da su napad najverovatnije izvele paravojne formacije nacionalista, ali da ne misli da Kijev kontroliše te odrede. Međutim, kako je rekao, u ovoj situaciji su dobili podršku ukrajinske artiljerije, što govori o tome da iza ove akcije stoji neki „skriveni cilj“.
 

Pored toga, naveo je i da ova akcija ukazuje na nespremnost predsednika Ukrajine Petra Porošenka da sprovede Minski sporazum.

Pogoršanje odnosa nakon razgovora Trump-Putin?

Dobar poznavalac prilika u Ukrajini i novinar Politike Slobodan Samardžija tvrdi da se situacija u Donbasu pogoršala nakon telefonskog razgovora američkog i ruskog predsjednika Donalda Trampa i Vladimira Putina.

„Porošenko nije više siguran u koga može da se pouzda – sa Rusima neće da sarađuje, a podršku nove američke administracije nema“, kaže Samardžija za Sputnjik.

Iako sva dešavanja na Donbasu u najvećoj mjeri zavise od Porošenkove politike, objašnjava on, očigledno je da je ukrajinski predsjednik igrao na lošu kartu smatrajući da će Hilari Klinton pobijediti na izborima u SAD, te se našao u prilično neprijatnoj situaciji budući da je primoran da da stvara novi kontakt sa Trampovom administracijom, a da pri tome sačuva trenutni odnos sa Rusijom.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Istovremeno, Samardžija sumnja da može nešto bitnije da se desi u Ukrajini, neki konkretniji rascjep, iako smatra da će situacija ostati napeta, što znači da taj problem više ne može da se rješava iz Porošenkovog kabineta. „To treba da riješe i Tramp i Putin, kao i ostali jaki evropski lideri, jer bez njihove pomoći Ukrajina jednostavno ne može da nastavi da se razvija i da izađe iz krize u kojoj se nalazi“, dodao je.

Na pomolu humanitarna katastrofa

Međutim, granatiranje se nastavlja i danas, a Roman Manjekin, politikolog iz Donjecka, za Sputnjik kaže da su glavne mete upravo komunalne službe u Donjecku, te da je humanitarna katastrofa na pomolu — stanovnici Avdejevke su ostali bez struje, grijanja i vode.

On tvrdi i da su borbe pojačane na čitavoj teritoriji DNR-a, što dovodi do toga da dnevno pogine čak do dvije osobe.Za to vrijeme, mnogi zvaničnici međunarodne zajednice apelovali su da se momentalno obustave svi napadi i poštuje primirje na jugoistoku Ukrajine. Istovremeno, stalni predstavnik Švedske pri UN rekao je da će Savet bezbjednosti večeras razmotriti novonastalu situaciju na jugoistoku Ukrajine, doduše iza zatvorenih vrata.

 

 

 

(Global CIR/Sputnik/Agencije)

Komentiraj