NATO I LIBIJA: Pristup moru u zamjenu za modernizaciju flote

Libija bi mogla  dozvoliti brodovima NATO-a ili Evropske unije da djeluju u libijskim vodama ako ove organizacije pomognu modernizaciju brodova mornarice te zemlje.

Takvu mogućnost najavio je libijski premijer Fajez Seraj poslije razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu, prenosi AP. EU želi da osigura podršku UN-a i Libije za pokretanje svoje misije protiv krijumčara ljudima u libijskim vodama kako bi sprečila priliv migranata u Evropu. – Naravno, mi moramo da modernizujemo našu flotilu i osnažimo njene kapacitete. NATO ili neka druga prijateljska država bi na bilateralnoj osnovi mogla da nam pomogne – dodao je on.

Stoltenberg je rekao da je NATO spreman da pomogne Libiji da obezbjedi sigurnost i ojača svoje odbrambene institucije. – Mogli bismo da ponudimo savjete o uspostavljanju modernog ministarstva odbrane, zajedničkog generalštaba i bezbjednosnih i obavještajnih službi pod civilnom kontrolom – rekao je Stoltenberg. NATO bi takođe, kako je dodao, mogao da podrži napore EU da ojača libijsku obalsku stražu i mornaricu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj