OPASNE STRATEGIJE NA ARKTIKU: Rusija dobija utrku za ‘ledenu kapu svijeta’, šta će učiniti Trumpova administracija?

Od kada je izbila kriza u Ukrajini, sve više američkih zvaničnika uviđa stratešku važnost Arktika za nacinonalnu bezbjednost SAD. Ipak, sjeverno ledeno prostranstvo nekako uvijek izmili kroz pukotine federalne birokratije.

Arktičko more se povlači usljed sve viših globalnih temperatura, a nekada zaleđen i neprohodan okean, sada je otvoren kako za avanturiste, tako i za oportuniste. Rusija je prva iskoristila ovu nazovi “prednost”, kako bi prije nego što se pojavi dostojan rival, postavila što više vojnih baza i naučnih objekata. Ipak, zvaničnici u Washingtonu nadaju se da će administracija predsjednika Donalda Trumpa konačno uvesti Ameriku u trku za kapu svijeta.

Za SAD Arktik bio ‘zadnja rupa na svirali’

Za Pentagon, Arktik je dugo predstavljao “posljednju rupu na svirali”, smatra Senator Dan Sullivan. “Koja je bila naša strategija nacionalne bezbjednosti za Arktik? Mislim da sve do skoro, s tačke gledišta SAD i Pentagona, ta strategija nije ni postojala”, rekao je Sullivan.

Stvari su počele da se mijenjaju tokom mandata Baracka Obame, premda napredak nije pokretalo Ministarstvo odbrane, već takozvani “Arktički savjet” – međunarodno tijelo kojim predsjedava SAD, a koje je zaduženo za nadzor regiona.

Ipak, to nije dovoljno, tvrdi Dan Sulliven, a kao dokaz, predstavio je mapu ruskih baza i luka na Arktiku.

Iako na mapi nisu ubilježena vojna infrastruktura koja pripada SAD i njenim NATO saveznicima, trend porasta broja ruskih baza je očigledan. Za samo par godina, Rusija je oformila posebnu arktičku komandu i brigadu sačinjenu od četiri borbene jedinice, 14 avio pisti, 16 dubokovodnih luka u kojima je raspoređeno 40 ledolomaca, a očekuje se da će uskoro stići još 14 novih.

Sa druge strane, SAD raspolaže samo jednim funkcionalnim ledolomcem na Arktiku… Drugi je pokvaren…

Kako su ledolomci ključni za pristup surovim ledenim bespućima Arktika, SAD će morati da uloži najmanje milijardu dolara kako bi izgradila samo šest ledolomaca. “Ledolomci su autoputevi Arktika, a Rusija posjeduje super autoputeve, dok mi imamo prljave putiće, pune rupa”, smatra Sulliven.

Mattis: Rusija poduzima agresivne korake

U pisanom upitniku, podnesenom američkom Kongresu, novi ministar odbrane general James Mattis, popularno nazvan “bijesni pas”, naveo je kako “Arktik predstavlja ključno strateško područje”. “Rusija preduzima agresivne korake u povećavanju prisustva tamo. Razvoj i integraciju strategije za Arktik ću postaviti kao jedan od prioriteta”, napisao je Mattis Kongresu.

Ostaje otvoreno pitanje oko toga šta će Trump na kraju odlučiti i kako će se stvari odvijati, s obzirom na zamršenu saveznu birokratiju i obećanje predsjednika da će smanjiti potrošnju na odbranu. Ukoliko do poboljšanja odnosa između Washingtona i Moskve krene kako je Trump najavio, može se desiti da Putin iskoristi spušten gard nove administracije, i zagrije situaciju na sjeveru, prije nego na jugu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] OPASNE STRATEGIJE NA ARKTIKU: Rusija dobija utrku za ‘ledenu kapu svijeta’, šta će uč… […]

Komentiraj