ANALIZA NEW YORK TIMES-a: Trump razmišlja o označavanju “Muslimanskog bratstva” terorističkom organizacijom!

Trenutni Savezni program “Borba protiv nasilnog ekstremizma” (CVE) je inicijativa koja bi mogla postati “borba protiv islamskog ekstremizma” ili protiv “radikalnog islamskog ekstremizma”. Tokom kampanje, Trump je kritizirao “slabost” Baracka Obame u borbi protiv džihadista i njegovo odbijanje da koristi termin “radikalni islam” kojim bi ih okarakterisao.

CVE program ima za cilj sprečavanje mogućih napada, počinjenih od organizacija ili prijestupnika, kroz zajednicu ali i kroz medijske kampanje povezane posebno preko Googlea ili Facebooka. Neki zagovornici programa strahuju da bi takva promjena otežala učešće muslimanske zajednice, čije je povjerenje već palo pod Trumpovom vlašću zabranom ulaska državljana sedam muslimanskih zemalja. Izvršni nalog o imigraciji koji je Trump potpisao u petak mogao bi se promatrati kao prva velika pobjeda ove geopolitičke škole.

Druga radnja o kojoj se trenutno u Bijeloj kući raspravlja, a tiče se označavanja ‘”Muslimanske braće terorističkom organizacijom”, sada je u raspravi u Bijeloj kući. Ekstremni desničari u SAD već dugo tvrde da su Muslimanska braća skovala zavjeru da se infiltriraju u državne institucije. Potez protiv Muslimanske braće dešava se u vrijeme Trumpove uredbe kojom se državljanima sedam većinski muslimanskih država zabranjuje ulazak u SAD, navodi ugledni američki list.

Trump: ‘Ne isključujemo vojnu intervenciju protiv Irana’

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da ne isključuje niti jednu opciju kada se radi o Iranu, kojemu je u četvrtak već poslao upozorenje zbog nedavnog ispaljivanja rakete. “Ništa nije isključeno”, odgovorio je bez dodatnih pojašnjenja američki predsjednik novinaru na pitanje jesu li isključene vojne akcije.

Nekoliko sati ranije, novi republikanski predsjednik je u jutarnjem tweetu naglasio da je Iranu uputio “službeno upozorenje” nakon što je ta zemlja u nedjelju izvela raketno testiranje. Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn je upotrijebio iste izraze i kritizirao “destabilizirajuće ponašanje” Irana na Bliskom istoku, ali je izbjegao odgovoriti koje mjere se razmatraju.

Teheran je u četvrtak američka upozorenja nazvao “neutemeljenima i provokativnima”.

Pentagon je odbio komentirati Trumpovo upozorenje Iranu. “Nemam vam ništa za reći… Upućujem vas na Bijelu kuću oko objašnjenja izjava”, rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

Napetosti između Teherana i Washingtona su se naglo pojačale nakon što je 20. januara Trump stupio na dužnost. Osim Trumpove uredbe o imigraciji, neizvjesna je i sudbina nuklearnog sporazuma iz srpnja 2015. kojemu se novi američki predsjednik protivi.

Trump naoružava Kurde u Siriji

Bez obzira na sve učestalije reakcije turskog predsjednika, kako u regiji djeluju tzv. ‘kurdski teroristi’, nova američka administracija ih je odlučila naoružati.  Arapsko-kurdska koalicija koja se bori protiv ekstremističke grupe DAIŠ u Siriji saopštila je danas da je prvi put dobila američka oklopna vozila kao i obećanje administracije predsjednika SAD-a Donalda Trampa za “veću podršku”.

“Sirijske demokratske snage (SDF) prvi put su dobile američka oklopna vozila. To se desilo poslije dolaska na vlast administracije Donalda Trampa, koji je obećao veću pomoć”, naveo je Talal Selo, portparol Sirijskih demokratskih snaga. On je rekao da su ranije dobijali oružje i municiju ali sa oklopnim vozilima ulaze u “novu fazu podrške”. Upitan da li je ovu prvu isporuku oklopnih vozila odobrila prethodna administracija pod predsjednikom Barakom Obamom, Selo je rekao da je o ovome svakako odlučila Trampov administracija.

“Bilo je susreta između SDF-a i predstavnika nove administracije i oni su nam obećali veću podršku, posebno u borbi za Raku, glavno uporište DAIŠ-a”, rekao je portparol.

Novi američki predsjednik je prošle nedjelje dao svojim vojnim zvničnicima rok do kraja februara da mu predstave plan “za pobjedu nad DAIŠ-em”. Sirijske demokratske snage, većinom sastavljene od kurdskih snaga ali i arapskih boraca, najavile su u novembru veliku ofanzivu za povraćaj Rake. Ova koalicija formirana je u oktobru 2015. godine uz podršku SAD da istera ekstremiste sa severa Sirije.

 

(Global CIR/New York Times)

 

Objavljeno u:
  1. […] EU, Rusija, Bliski istok i Balkan u geopolitičkim planovima Velike Britanije, Izraela i SAD-a PREDSJEDNIK PRITISNUO I VLADU: Macron obećao da će se boriti protiv političkog islama koji se želi odcijepiti u Francuskoj JOŠ SAMO 11 GODINA! U Egiptu usvojene ustavne izmjene, Sisi može biti predsjednik do 2030. godine UNUK OSNIVAČA MUSLIMANSKOG BRATSTVA OPTUŽEN ZA SEKSUALNO NASILJE: Tariqa Ramadana, unuka Hasana el-Bene, dvije Francuskinje optužuju za silovanje ANALIZA NEW YORK TIMES-a: Trump razmišlja o označavanju “Muslimanskog bratstva” terori… […]

Komentiraj