FARAGE I LE PENOVA ZLOUPOTRIJEBILI EU FONDOVE: Zagovornik ‘Brexita’ se sumnjiči za pronevjeru više od pola miliona eura!

Britanski političar i veliki zagovornik Bregzita Najdžel Faraž i drugi članovi stranke Ukip u Evropskom parlamentu, sumnjiče se za pronevjeru više od pola miliona eura iz fondova EU, rekao je jedan izvor iz EP.

Postoji sumnja da su oni potrošili više od 580.000 eura na plaćanje pomoćnika koji se nisu stvarno bavili parlamentarnim radom, rekao je za AFP izvor koji je želio da ostane anoniman. Pored Faraža, istraga bi mogla da obuhvati i njegovog nasljednika na čelu Ukipa, Pola Natala, kao i stranačkog kolegu Rejmonda Finča koji je zajedno sa Faražom plaćao parlamentarnom asistentu Kristoferu Adamsu.

Faraževa supruga, koja je radila kao asistent jednog drugog poslanika Ukipa, takođe se nalazi na spisku osam asistenata čiji ugovori su suspendovani. Administratori u parlamentu vjeruju da prave aktivnosti ovih asistenata nisu imale veze sa mandatima članova Ukipa u EP, već sa njihovim aktivnostima u Britaniji.

Marin Le Pen

Evropski parlament ranije je zaključio da je i liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen tokom 2011. i 2012. nezakonito davala osobama koje su radile kao pomoćnici u njenoj stranci, iako je dozvoljeno da se tako finansiraju primanja samo pomoćnika evroposlanika iz njene stranke.

Ona je ignorisala rok koji joj je postavljen da vrati skoro 300.000 eura koje duguje EP.

Agencije su ranije javile da, ukoliko ne ispoštuje rok, Le Pen će morati mjesečno da vraća toj instituciji po 7.000 eura koji će joj biti odbijani od primanja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj