OGORČEN ZBOG OBARANJA NOVOG ZAKONA! Novalić poručio strankama: Držite se dalje od penzionera!

Vlada FBiH na današnjoj sjednici utvrdila je izmjene Zakona o radu kako bi što bolje bio primjenjen na poslovni ambijent. Ministar rada Vesko Drljača kazao je da se radi spriječavanja zloupotreba s 15 na pet dana skraćuje rok u kojem poslodavac mora prijaviti radnika na obavezno osiguranje.

Također dodao je da se izmjenama zakona utvrđeno da godišnji odmor može trajati duže od 30 dana.

– Najnižu plaću utvrđuje Vlada nakon konsultacija s ESV-om. Vladi se omogućuje da učestvuje u zaključivanju Općeg kolektivnog ugovora – rekao je Drljača.

Premijer FBIH Fadil Novalić izjavio je da je Vlada u izmjenama Zakona o radu uvela odredbu prema kojem se uvodi obaveza za raspisivanje konkursa za svako radno mjesto – kazao je Novalić.

On je iznio ogorčenost zbog obaranja Zakona o PIO kazavši da je njegovo obećanje da osigura egzistencije penzionerima sada otežano ali da ga to neće pokolebati. Poručio je da se politika treba držati dalje od penzionera. On je istakao da u Vladi nema političke krize iako je možda ima u Domu naroda. Poručio je da će isti Zakon o PIO ponovo vratiti u proceduru.

On je kazao da je Vlada FBiH jako dugo pripremala Zakon o PIO i usaglasila ga s mnogo partnera.

– Ne sjećam se da je jedan zakon prihvatilo toliko strana. On je prošao u Parlamentu FBiH, bio je u javnoj raspravi i sve strane su se mogle izjasniti, doraditi ga i iznijeti prijedloge i sugestije – kazao je Novalić.

On dalje kazao da će zajedno s Vladom nastaviti tražiti rješnje, te je obećao penzionerima da će se nastaviti boriti za njihova zarađena primanja i prava.

– Ipak, država je dužna penzionerima, a ne oni njoj – naveo je Novalić.

Novalić je dodao da su on i njegov tim proveli stotine sati rada na ovom, kako je kazao, za njega najvažnijem društvenom zakonu.

– Nadao sam se da će delegati u Domu narodu to prepoznati. Njihovom odlukom dovedena je u pitanje sudbina pola miliona stanovnika BiH. Smatrao sam da politikanstvo neće biti usmjereno i u ovom smjeru. Penzioneri su naši očevi, naše majke, naše komšije i naši prijatelji – kazao je Novalić.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj