PLAN EVROPSKIH DESNIČARA: Žele podijeliti eurozonu, smatraju da je zajednička valuta ‘sjeme razdora’

Iako se na ljestvicama popularnosti penju, s AfD-om nitko ne želi koalirati. Ipak, oni imaju ideju o podjeli eurozone na dva djela.

Šef njemačke desinačrske stranke AfD, Joerg Meuthen, u intervjuu za Reuters rekao je kako bi eurozonu trebalo podijeliti na dva dijela. Prvu, jaču skupinu, činile bi zemlje okupljene oko Njemačke, a drugu, slabiju, zemlje poput Francuske.

Sjeme razdora

“Euro je sjeme razdora u Europi koja ima različite kulture valute i razližite razine konkurentnosti”, rekao je Meuthen, jedan od čelnika stranke koja se sve više penje u anketama, a s kojom nijedna druga njemačka stranka nije spremna koalirati.

“Euro je prejak za zemlje južne Europe dok je za Njemačku i za još neke zemlje jednostavno preslab. Razumljivo je da slabije zemlje odu”, rekao je spominjući Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku. Rekao je i da je Grčka toliko slaba da nijedna zemlja ne želi dijeliti valutu s njom.

Problema će biti, ali kratko

Njemačka, Austrija i Nizozemska trebale bi ostati u “jačoj euro grupi”, iako bi jača valuta naštetila izvozu tih zemalja.

“To bi moglo izazvati ekonomske probleme u Njemačkoj, Nemoguće je reći koliko bi duboki ti problemi bili, ali završili bi za godinu, dvije”, smatra Meuthen.

Meuthen se ipak distancirao od prijedloga Marine Le Pen, koja je rekla da bi Francuska tebala zdržati euro, ali ne u kontekstu jedinstvene valute nego u kontekstu zajedničke valute kakva je ranije postojala uz nacionalnu valutu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj