SRUŠEN ZID U SJEVERNOJ MITROVICI! Tači: Srbi i Albanci moraju da grade mostove, a ne zidove!

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izjavio je da Srbi i Albanci moraju da grade mostove, a ne zidove.

“Zid na mostu u Mitrovici, koji razdvaja, je srušen. Slažem se sa Federikom Mogerni, mi moramo graditi mostove, a ne zidove. Dijalog djeluje”, napisao je Tači na svom Twitter nalogu.

Uz veliko prisustvo policije i medija, u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici srušen je potporni zid, koji će prema najavama, biti zamijenjen novim, koji će se uklopiti s projektom izgradnje pješačke zone u Ulici kralja Petra Prvog.

U rušenju zida učestvovala su dva bagera, a prema najavama, na tom mjestu će biti izgradjena nova konstrukcija visine 70 i širine 120 centimetara.

Gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić najavio je da će u utorak, 7. februara početi izgradnja nove čvršće potporne konstrukcije, koja će, kako je naveo, garantovati bezbjednost građana.

U Rakićevom saopštenju dodaje se da će se nova potporna konstrukcija ambijentalno i estetski u potpunosti uklopiti sa projektom izgradnje pješačke zone u Ulici kralja Petra Prvog.

Mogerini pozdravila rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici

Konstruktivna posvećenost koja se mogla vidjeti u posljednje dvije runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu daje rezultate. To se navodi u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini povodom današnjeg rušenja potpornog zida u Kosovskoj Mitrovici.

Mogerini je navela da su najvažnija pitanja koja se odnose na ponovno otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici i pretvaranja Ulice kralja Petra Prvog u pješačku zonu uspješno riješena u Prištini. Ona je rekla da je implementacija dogovorenog počela odmah i da su radovi danas uspješno završeni, što će doprinijeti slobodi kretanja, direktnim kontaktima medju ljudima i, konačno, pomirenju.

Visoka predstavnica EU poručila je da će od uspješne implementacija dogovorenog koristi imati građani i sjevernog i južnog dijela Kosovske Mitrovice, navodi se u saopštenju. Mogerini je ocijenila da su lideri u regionu rušenjem zidova i fokusiranjem na izgradnju mostova pokazali hrabrost i viziju, navodeći da je to u duhu briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Otvaranje obnovljenog mosta u Mitrovici i završetak pretvaranja ulice Kralja Petra Prvog u pješačku zonu u najskorijoj budućnosti biće značajno dostignuće u sprovođenju sporazuma koji su postignuti u dijalogu”, navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU.

Kako se navodi, napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije sada je, više nego ikad, od najvećeg značaja za očuvanje mira i stabilnosti dvije strane u regionu i njihovom napredovanju na putu ka EU. Mogerini je kazala da će EU nastaviti da, svojim snažnim angažovanjem, olakšava dijalog i da se raduje nastavku razgovora u Briselu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj