VISOKA CIJENA MISIJA PO SVIJETU: Britanska armija ima jedan veliki problem!

Britanska vojska spada među legendarne svjetske borbene organizacije. Ona je svojevremeno omogućila Britanskoj imperiji da postane jedna od najmoćnijih svjetskih sila, pokorivši veliki dio svijeta i stvorivši tako najveće carstvo u historiji čovječanstva. 

Tokom Drugog svjetskog rata, pod opsadom nacističke Njemačke, Kraljevsko vazduhoplovstvo borilo se za opstanak slobodne Evrope dok je Luftvafe bombardovao London, a britanski avioni uzvraćali napade. Nakon uslaska Amerike u rat, Britanija je postala centar vojnih operacija zapadnih saveznika u Evropi. Britanski komandosi bili su pioniri savremenih specijalnih operacija.

Mnoge armije širom sveta zasnivaju svoje organizacione strukture, obuku, i taktiku na tradicijama britanske vojske. Danas se snage njenog kraljevskog visočanstva bore s DAIŠ-em u Iraku i Siriji, učestvuju u obuci novih armija Afganistana i Somalije, drže oko na Foklanskim ostrvima, i svoje operacije izvode u mnogim drugim dijelovima svijeta.

Sve teže dolazi do regruta

Sve ove misije u značajnoj mjeri su opteretile britansku armiju, koja u isto vrijeme sve teže i teže nalazi nove regrute. Slična situacija je i „preko bare“.  U posljednjih 12 mjeseci, britansku vojsku napustilo je 15140 vojnika, dok se za službu u tom intervalu prijavilo svega 13450 regruta.  Ovaj akutni problem potvrđuju i podaci britanskog parlamenta, u kojima stoji da je tokom posljednjih 12 mjeseci svega 6910 od planiranih 9580 vojnika položilo zakletvu i započelu službu, što predstavlja pad od 28 odsto.

Pješadija najviše trpi zbog ovog negativnog trenda. Njoj se pridružilo 2380 umjesto planiranih 3480 vojnika.  U 21. vijeku britanska armija je bila veoma aktivna. Maja 2000. godine, stotine njenih padobranaca bile su uključene u intervenciju u afričkoj državi Sijera Leone u okviru operacije „Paliser“. Zadatak se smatrao kratkim i uspješnim.

Ilustracija: Britanska vojska; Autor: APNakon napada 11. septembra, Britanci su se pridružili Amerikancima u intervencijama protiv Talibana u Afganistanu i režima Sadama Huseina u Iraku.

Dok su se američke trupe borile protiv sunitskih terorista u trouglu operacija sjeverno od Bagdada, Britanci su se sukobili sa šiitskim milicijama u južnom dijelu Iraka.

I, dok je cijeli svijet pratio američku intervenciju i razvoj situacije u Iraku, poprištu sukoba raznih ogranaka islama, britanska armija je ograničenim sredstvima igrala ključnu ulogu u Afganistanu, naročito u sukobima u inače burnoj južnoj oblasti Helmand.

Zajedno s danskim i kanadskim snagama, Britanci su učestvovali u nekim od najtežih borbi čitavog rata, u vrijeme kada je svetska javnost vjerovala da se sukob stišava. Talibani su se pokazali kao tvrdoglav i uporan neprijatelj.  Američki marinci su vremenom odmijenili britanske snage u Hemladu, ali su vremenom i oni shvatili da se jasno definisana „pobjeda“ ne može postići tako lako.
Ilustracija: Britanska vojska; Autor: AP

U Afganistanu je stradalo 456 britanskih vojnika, naspram 179 poginulih u Iraku.

Britansko vazduhoplovstvo je učestovalo i u operacijama protiv libijskog lidera Muamera el Gadafija, kao i u bombardovanju položaja DAIŠ-a u Iraku i Siriji.

Armija Velike Britanije ostat će uključena u veliki broj mirovnih misija, prema riječima premijera Kamerona iz 2015. godine, a svoje djelovanje u tom domenu proširiće i na Somaliju i Sudan.

Ne radi se o altruizmu

Ovdje se ne radi o pukom altruizmu. Svijet se nalazi u možda najgoroj izbjegličkoj krizi svih vremena. Dio tih izbjeglica za cilj ima nastanjivanje u Velikoj Britaniji, čemu se protivi veliki dio njenih građana. Premijer Kameron je navodno htio da taj problem riješi u njegovom korenu.  „Ukoliko mi, putem mirovnih operacija, održimo red, mir, i stabilan razvoj tih zemalja, imat ćemo manje migranata i manje problema kod kuće“, izjavio je Kameron za BBC.

Snažno protivljenje migrantima u pojedinim delovima Ujedinjenog Kraljevstva presudno je doprinijelo referendumskom glasu da se istupi iz Evropke unije.

Tereza Mej i jedan od visokih vojnih savetnika; Autor: ReutersKameronova nasljednica, Tereza Mej, nije promijenila politiku učešća u mirovnim misijama, nglašavajući značaj britanskog angažmana u Somaliji koji traje već neko vrijeme. Ona je rekla da će Ujedinjeno Kraljevstvo imati ključnu ulogu u borbama protiv islamističke organizacije Al Šabab. Pored toga, zalaže se i za što tješnju saradnju s arapskim zemljama Persijskog zaliva.

Visoka cijena

Međutim, najširi domet ovih operacija dolazi po visokoj cijeni.  Dok Britanija šalje svoje trupe na opasne i zahtjevne misije širom svijeta, njeni resursi se smanjuju. Troškove održavanja kontingenata u više različitih dijelova svijeta dodatno opterećuju budžetska smanjenja.

Kraljevsko vazduhoplovstvo raspolaže značajno manjim brojem aviona nego što je to bio slučaj prije 10 godina. Britanska mornarica, osnov nekadašnje imperijalne moći ove države, neće imati operativne nosače aviona sve do sredine treće decenije 21. vijeka. Odluka o istupanju iz EU sigurno će imati dodatnih negativnih posljedica po oružane snage.

Laburistički parlamentarac Kevan Džouns pokrenuo je pitanje nedostatka novih regruta zabrinut činjenicom da se ovaj problem ne rješava smanjivanjem nivoa operacija, već dodatnim opterećivanjem postojećih trupa.

„Brojevi koje smo dobili pokazuju stepen ozbiljnosti problema u kojima se armija nalazi, i ja pozivam ministre da razjasne da li je riječ o jednom vidu uštede i balansiranja budžeta za odbranu“, upitao je Džouns. „Nereagovanje na ovakve pokazatelje dovešće samo do dodatnog opterećivanja postojećih snaga i smanjivanja broja budućih regruta“, dodao je on.
Reuters, Toni Bler u IrakuSlično postojećim trendovima u Americi, i britanska armija zasnovana na dobrovoljačkim regrutima postala je svijet za sebe, odvojen od ostatka društva koje štiti i kome služi. Poslovi u vojsci se nasljeđuju s koljena na koljeno, a dani jedinstva nacije u otporu blickrigu skoro da su zaboravljeni.  Stupanje u vojnu službu postaje sve manje primamljiv karijerni izbor za mlade. „Nedostatak kvalifikovane radne snage na nacionalnom nivou, uporedo sa snažnim ekonomskim rastom znači da buduće regrute ne možemo da uzimamo zdravo za gotovo“, rekao je britanski ministar odbrane Erl Houv.

„Zato smo pripremili niz kratkoročnih i dugoročnih mjera koje će osigurati buduću primamljivost vojne službe i osigurati brojeve dobrovoljaca dovoljne za održavanje ternutnog nivoa snage.“

Povjerljivi vojni dokument koji je u javnost procurio 2016. godine govori o mračni izgledima za britansku armiju u slučaju da ikada dođe do direktnog sukoba s Rusijom. Jedna od glavnih prijetnji ogleda se u ruskim hakerima, koji mogu da preotmu upravljanje nad bespilotnim letjelicama i otežaju izvođenje niza drugih operacija.

Britanska nuklearna podmornica naoružana raketama Trident; Autor: AP„U slučaju malo vjerovatnog sukoba NATO pakta i Rusije, moramo da priznamo da protivnik ima značajnu prednost u odnosu na britansku armiju“, stoji u istom dokumentu.

Britanija spada među najoštrije kritičare aktivne Ruske spoljne politike.

Dolaskom Donalda Trampa, čovjeka koji je hvalio Rusiju i osporavao značaj NATO pakta, u Bijelu kuću, mnogi strahuju za budućnost tog vojnog saveza. Sekretar za odbranu, Džejms Metis, planira obilazak evropskih saveznika kako bi razbio ovakve strahove.

Historijski gledano, britanske snage su se pokazale spretnim i vještim čak i u slučajaju potpune taktičke i strateške inferiornosti. No, opterećenje koje britanska armija trenutno trpi, donijet će sasvim nove izazove u skorijoj budućnosti.

(Global CIR/Newsweek/National Interest)

Komentiraj