ZABRANA SUSPENDIRANA: Savezni sudac blokirao Trumpovu antimuslimansku uredbu, Trump izvrijeđao suca Robarta

Savezni sudac iz Seattlea blokirao je privremeno u petak izvršnu uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja, što predstavlja najvažniji obrat oko te kontroverzne mjere.

Ta privremena uredba saveznog suca Jamesa Robarta vrijedi za čitav američki teritorij dok se žalba koju je u ponedjeljak uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne razmotri u cijelosti. Savezni suci nekoliko drugih država također su se izjasnili protiv zabrane otkad je donesena prije tjedan dana, posebice u Kaliforniji i u državi New York, ali je odluka suca Robarta najviše odjeknula.

“Danas je pobijedio ustav”, kazao je Ferguson nakon objavljivanja odluke. “Nitko nije iznad zakona, čak ni predsjednik”, dodao je on, naglašavajući da je suca Robarta imenovao nekadašnji republikanski predsjednik George W. Bush.

Ferguson je uložio žalbu u ponedjeljak kako bi se poništile ključne točke predsjedničke izvršne uredbe koja zatvara granice SAD-a izbjeglicama tijekom četiri mjeseca i državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja (Iran, Irak, Libija, Somalija, Sudan, Sirija i Jemen) na tri mjeseca. Sirijcima je ulazak u SAD zabranjen neograničeno.

Bijela kuća je odmah nakon što je sudac Robart blokirao Trumpovu uredbu obećala boriti se protiv te presude, koju je u priopćenju u prvi trenutak nazvala “skandaloznom”. Nekoliko minuta kasnije poslala je novu verziju teksta, izbacivši taj termin.

Trump ‘poludio’ i na Twitteru izvrijeđao suca Robarta

Nakon Qatar Airwaysa, koji je dopustio ukrcavanje putnicima kojima je izvršna uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa onemogućila ulazak u zrakoplove za SAD, to su počeli raditi i drugi zračni prijevoznici.

Nakon Qatar Airwaysa ukrcavanje državljana Libije, Sudana, Jemena, Sirije, Somalije, Irana i Iraka dopustile su i druge aviokompanije među kojima i Air France, španjolska Iberija, njemačka Lufthansa, Egyptair i Swiss International, prenose agencije.

“Od danas implementiramo tu odluku suda”, rekao je glasnogovornik Air Francea Herve Erschler.

“Državljanima tih država ponovno je omogućeno letjeti u SAD ako su njihovi dokumenti i vize ispravni”, dodao je glasnogovornik.

Nakon naredbe američkog predsjednika povučeno je oko 60 tisuća viza, objavio je State Department.

Donald Trump  je putem Twittera obećao vraćanje svog kontroverznog ukaza o imigrantima na snagu, nekoliko sati nakon što ga je savezni sudac u Seattleu James Robart privremeno suspendirao.

Trump je na Twitteru suca Robarta nazvao ‘takozvanim sucem’, a njegovu pravnu argumentaciju, prema kojoj je Trumpov ukaz protivan američkom ustavu, ‘smiješnom’.

“On u osnovi otima Americi pravo da provodi zakone. Ukinut ćemo njegovu odluku”, napisao je Trump na svojoj omiljenoj društvenoj mreži.

“Zanimljivo je da određene bliskoistočne države podržavaju zabranu. I one znaju da, ako dozvolite ulazak nekim pojedincima, to znači smrt i uništenje. Kada država više ne smije reći tko može, a tko ne može u nju ulaziti, posebno zbog sigurnosnih razloga, u velikoj je nevolji!”, dodao je Trump.

State Department: ‘Dozvolit ćemo osobama s valjanim vizama ulazak u Sjedinjene Države’

Američki State Department dozvolit će osobama s valjanim vizama ulazak u SAD, u skladu s odlukom saveznog suca u Seattleu kojom se priječi provođenje izvršne uredbe predsjednika Donalda Trumpa, priopćio je u subotu vladin dužnosnik.

“Poništili smo privremeni opoziv viza. Osobe s vizama koje nisu fizički poništene sada mogu putovati ukoliko je viza inače valjana”, doznaje se iz priopćenja State Departmenta.

U skladu s istom odlukom saveznog suca, ministarstvo domovinske sigurnosti neće više označavati putnike iz zemalja koje su se našle na udaru predsjednikove izvršne uredbe, kazala je glasnogovornica ministarstva.

Ministarstvo pravosuđa je potvrdilo da namjerava u najkraćem mogućem roku suspendirati spomenutu odluke saveznog suda.

“Ministarstvo pravosuđa namjerava u najkraćem mogućem roku suspendirati tu nečuvenu odluku i obraniti izvršnu uredbu predsjednika, koja je, vjerujemo, zakonita i primjerena”, rekla je glasnogovornica ministarstva Gillian Christensen.

Pence:  Trump će dobiti bitku za Vrhovni sudmike pence

Američki potpredsjednik Mike Pence upozorio je u subotu svoje demokratske suparnike protiv opstruiranja u Kongresu kako bi spriječili potvrdu predsjednikovog kandidata za ispražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu, ustvrdivši da će predsjednik Donald Trump “ovako ili onako” pobijediti.

Trump je u utorak za devetog suca u Vrhovnom sudu kandidirao Neila Gorcucha, 49-godišnjeg konzervativnog suca kojeg očekuje žestoka bitka u Senatu kako bi bio potvrđen na poziciju koja je ispražnjena prije godinu dana.

Ukoliko demokrati odluče blokirati nominaciju, Gorsuch mora prikupiti 60 od 100 glasova u Senatu gdje republikanci imaju 52 mjesta te im nedostaje osam glasova.

Za sada je najmanje jedan demokratski senator najavio da će pokušati blokirati nominaciju Gorsucha kao odmazdu za odluku Mitcha McConella, vođe senatske većine koji je blokirao sva imenovanja bivšeg predsjednika Baracka Obame na tu dužnost.

Pence je kazao da se Gorsuch već sastao s 12 senatora iz obje stranke te da je voljan sastati se sa svih 100 senatora.

“Budite sigurni, radit ćemo s čelnicima Senata kako bi sudac Gorsuch dobio potvrdu svoje nominacije, na ovaj ili onaj način”, kazao je Pence.

“To mjesto ne pripada niti jednoj stranci, ideologiji ili interesnoj skupini”, poručio je potpredsjednik Pence.

Neil Gorsuch, zagovornik smrtne kazne i gorljivi zagovornik konzervativne Amerike po pitanjima vezanim uz obitelj, vjeru ili pobačaj, trebao bi na tu dužnost doći nakon smrti konzervativnog suca Antonina Scalije u veljači 2016.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj