MERKELOVA I ZVANIČNO KANDIDAT KOALICIJE OKUPLJENE OKO CDU-a: Tražit ćemo “zajednički jezik”sa Trampom kad god možemo

Njemačke narodnjačke partije postigle su danas dogovor da kancelar Angela Merkel bude nominovana kao njihov kandidat na izborima 24. septembra uprkos sporu o prilivu migranata, rekli su danas učesnici sastanka.

Kršćansko-socijalna unija (CSU), sestrinska stranka Merkeline Kršćansko-demokratske unije (CDU), kritikovala je ranije kancelarku jer je dozvolila da više od milion izbjeglica uđe u Njemačku u posljednje dvije godine. Ipak, CDU I CSU su se sastale u Minhenu da bi diskutovale o izbornoj strategiji protiv Socijaldemokratske stranke na saveznim izborima u septembru. Merkel i lider CSU-a Horst Zehofer tokom dana će predstaviti zajednički plan za izbore.

Tražit ćemo “zajednički jezik”sa Trampom kad god možemo

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će tražiti “zajednički jezik” sa administracijom američkog predsjednika Donalda Trampa, kad god je to moguće, uprkos različitim stavovima o Trampovoj izvršnoj uredbi koja brani ulazak građanima sedam zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, prenosi AP.

“Rješavat ćemo problem po problem, gdje god možemo da sarađujemo i gdje imamo različite stavove, ali u njemačkom je interesu da ojača tu saradnju”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Minhenu. Ona je istakla i značaj NATO organizacije te kazala da bi Njemačka morala dati veći doprinos u oblasti odbrane. Njemačka je najveća evropska ekonomija i najveći izvoznik.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj